Podijeli članak

U Njemačkoj se zasad ne razmišlja o obvezi nošenja zaštitnih maski u trgovinama kako je to danas odredila Austrija, objavila je njemačka vlada.

"Ovakva zaštita je možda smislena nadopuna već važećim pravilima o higijeni, ali to ne smije voditi k tomu da se stvori lažan osjećaj sigurnosti", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Siebert na redovitoj vladinoj konferenciji za medije.

Jednostavna zaštita nosa i ustiju

Seibert je objasnio da su mjere poput držanja razmaka, pranja ruku i izbjegavanja kontakata i dalje najučinkovitija zaštita od širenja zaraze.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva zdravstva objasnio je kako se kod zaštitnih maski koje je Austrija danas uvela kao obvezu pri ulasku u samoposluživanje ne radi o medicinskim maskama, nego o jednostavnoj zaštiti nosa i usta.

"Ova vrsta maske može umanjiti mogućnost da mi sami nekog zarazimo", priopćeno je iz ministarstva zdravstva. Ovakva zaštita može poslužiti kada se počnu ublažavati sadašnje mjere ograničavanja kretanja.

Bavarci ipak razmišljaju o uvođenju maski. I to ozbiljno

I Njemačka liječnička komora potvrdila je da zaštitne maske koje ne spadaju u kategoriju medicinskih maski ne mogu spriječiti zarazu kod onog tko ju nosi.

Nasuprot središnjim vlastima u Berlinu, u Bavarskoj, koja nakon savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija bilježi najveći broj zaraženih, ozbiljno se razmišlja o uvođenju obveze nošenja zaštitnih maski.

"Mi se također bavimo ovom mišlju", rekao je premijer Bavarske Markus Soeder, koji se u njemačkoj javnosti nametnuo kao druga osoba po popularnosti, iza kancelarke Angele Merkel, ponajviše zahvaljujući dobroj reakciji u zarazi koronavirusom.

U Austriji su maske od srijede obavezne

Slično stajalište zastupa i savezna pokrajina Baden-Württemberg. Premijer ove pokrajine je međutim objasnio kako trenutno nema dovoljno maski za uvođenje ovakve mjere.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da će od srijede prilikom kupovine u trgovinama biti obavezne zaštitne maske koje će se dijeliti ispred ulaza u trgovine