Podijeli članak

Iz Agencije za akreditiranje u Bosni i Hercegovini kazali su da, kada je u pitanju validnost testova na korona virus, "u BiH ne postoji niti jedan laboratorij koji je akreditiran za ispitivanja na korona virus", prenosi N1.

"S aspekta akreditacije, ključna stvar koju treba reći jeste da u BiH ne postoji niti jedan laboratorij koji je akreditiran za ispitivanja na korona virus. Isto ne treba niti iznenaditi s obzirom da je Covid-19 novi virus i da je potrebno vrijeme za akreditaciju laboratorija koji mogu raditi PCR testove na Covid-19. Čak ni Institut Robert Koch nije akreditiran za ovu vrstu ispitivanja. U Velikoj Britaniji je npr. tek 16. lipnja 2020. odobrena prva akreditacija u području PCR testova za Covid-19", rekli su za N1 iz Agencije za akreditiranje u BiH.

Stoga, kako navode, s aspekta akreditacije i priznavanja izvješća EA MLA/BLA potpisnika, gdje je BATA potpisnik ovog sporazuma u području ispitivanja po EN ISO/IEC 17025 sasvim je pravilno tumačenje da ovi testovi nisu prihvatljivi, jer, kako ističu iz ove agencije, metode nisu akreditirane i tu BATA kao akreditacijsko tijelo BiH nema prostora za bilo kakve prigovore.

Međutim, naglasili su i kako je njemačka vlada propisala fleksibilnija pravila koja ostavljaju mogućnost da se priznaju PCR testovi iz dokazano kvalitetnih laboratorija, npr. akreditiranih laboratorija po ISO 15189 ili ISO/IEC 17025 u području molekularno bioloških ispitivanja (PCR testovi).

"U tom slučaju, u BiH postoje dva laboratorija koja rade PCR testove na Covid-19 (Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje Republike Srpske), a koji su akreditirani i/ili priznate od WHO za druge slične vrste PCR ispitivanja i čija kompetentnost bi, pod ovim uvjetima, mogla biti prihvaćena i bez akreditacije za Covid-19", rekli su iz Agencije za akreditiranje u BiH.

Napominju da ostaje na nadležnom ministarstvu da eventualno uputi neku protestnu notu i zatražiti priznavanje ovih izvješća. "BATA stoji na raspolaganju za eventualno podnošenje zahtjeva za akreditaciju u području ispitivanja na COVID-19, što bi dugoročno gledajući, doprinijelo prevazilaženju sličnih situacija", istaknuli su iz Agencije za akreditiranje BiH.