Podijeli članak

(Foto: Klix.ba)

Nekoliko poljoprivrednika iz više bh. gradova okupilo se danas ispred zgrade Federalnog ministarstva financija s namjerom da iskaže svoje nezadovoljstvo zbog neuplaćenih poticaja za ovu godinu, prenosi portal Klix.ba.

Kako je rekao njihov predstavnik Miro Pejić, ravnatelj Udruženja poljoprvirednika BiH, poljoprivrednici se tretiraju kao građani drugog reda, a iako su prema Zakonu u izvršenju proračuna na trećem mjestu po prioritetu isplata, prevareni su sedam puta. Ispred Ministarstva su došli sa školjkama jaja i s jednim ciljem - da ih poklone ili razbiju.

"Mi smo ih molili, uputili vapaj. Naše proizvodnje se guše, žito ne prispjeva i ne možemo prodati po cijeni da pokrijemo osnovne troškove ulaganja. Poticaje nismo dobili ni jednu marku za ovu godinu. Znamo da su sredstva unešena u trezor, da su vanjski dugovi za ovaj mjesec isplaćeni, da su mirovine isplaćene i plaće za sedam mjeseci, što znači da se preko nas prešlo sedam puta i prekršio zakon", rekao je Pejić novinarima.

Pokušao je ući u zgradu Ministarstva ali su ga vratili s porte jer nije bio, kako kažu, najavljen.

"Najavili smo se mi ministru još u prošli ponedjeljak i rekli smo mu dati vremena do srijede, a danas je ponedjeljak", rekao je Pejić. Ministar financija Ante Krajina nije bio u zgradi, ali njegov Šef kabineta Mirsad Čolić je razgovarao s Pejićem.

Rečeno je da su papiri koje su dobili od Federalnog ministarstva poljoprvirede danas odnešeni na potpis premijeru FBiH Nerminu Nikšiću i u banku, te da bi dio novca trebao leći na račune za dva dana.

"Do srijede ćemo čekati. Ako ne bude uplaćeno doći ćemo, ali ne da pregovaramo već da izrazimo svoje nezadovoljstvo onako kako smo planirali", poručio je Pejić.

Poljoprivrednici su najavili još ranije da će, ukoliko ih vlasti i dalje budu ignorirale, nenajvaljeno i pojedinačno iskazivati svoje nezadovoljstvo bacanjem jaja, mlijeka i drugih poljoprivrednih proizvoda na zgrade ministarstava ili druga javna mjesta, kao što su to učinili ispred zgrade Vlade FBiH.

"Mi ne ugrožavamo ničiju sigurnost, naše zakonsko pravo je da izrazimo nezadovoljstvo", rekao je Pejić.

Okupljeni poljoprivrednici su školjke jaja poklonili uposlenicima Ministarstva i građanima.