Podijeli članak

Neuredna djeca su noćna mora svakog roditelja, pogotovo kad kao male bebe počnu hranu razbacivati na sve strane oko sebe i igrati se s njom. Svaka mama poludi zbog toga, ali znanstvenici tvrde da je to, zapravo, dobar znak.

Nakon istraživanja provedenog na 16-mjesečnim bebama tijekom kojeg su pokušali shvatiti kako bebe uče riječi, znanstvenici su zaključili da je razbacivanje stvari i hrane oko sebe, zapravo, način na koji brže uče njihove nazive.  

Djeca lakše uče riječi za pojave, bića ili predmete koje su uvijek u istom, nepromijenjenom stanju, kao što su mama, tata, jabuka i slične riječi. Stvari koje mijenjaju oblik predstavljaju problem, pa je tako mlijeko malo u boci, malo u čaši, malo u zdjeli...

Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su stvari ili hranu razbacivala oko sebe lakše i brže naučila i te pojmove, bez obzira kako izgledale te stvari, jer su im sama mijenjala oblik i tako ih zapamtila.

Naravno, ne znači da je svako dijete koje razbacuje stvari oko sebe genijalac, ali u svakom slučaju takav mališan brže spoznaje stvari i spremniji je na usvajanje novih znanja, prenosi Dnevni avaz.