Podijeli članak

Kad kažemo cikorija, najčešće mislimo na kavovinu, od korijena cikorije, koja je izvrsna zamjena za našu uobičajenu jutarnju kavu, ili još češće kao dodatak kavi, a zovu je "sirotinjska ili ratna kava".

Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi.

U primorskim krajevima, a sve češće i u unutrašnjosti, ta ista lisnata cikorija ima potpuno drugačiji izgled. Lišće joj je široko rasperjano, izrazito zelene boje jer listovi nisu vezivani te ne gubi klorofil. Crvena cikorija uzgaja se pretežno u primorskim krajevima i u Sloveniji. Na tržnici ju prodaju pod imenom radić ili talijanski radić, iako se zapravo radi o cikoriji.

Pomaže kod visokog tlaka

Cikorija u svojem sastavu ima do 20 % inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij. Inulin je poznat po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji lakše podnose fruktozu od gluktoze. On je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen. Korijen cikorije lisnate sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list te se uvijek preporučuje u pripravcima miješati list i korijen, piše Živim.hr. 

Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, izreže po dužini i naniže na konac, tako se sušu negdje u hladu na vjetrovitom mjestu. Listovi i cvjetovi su rijetko u upotrebi, beru se za vrijeme cvata biljke.Efikasan je lijek i u snižavanju kolesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.

Zapadna pučka medicina rabi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.

Ljekovita salata

Salata od listova i korijena lisnate cikorije poznato je pučko ljekovito sredstvo za liječenje probavnih organa. Poradi gorčine dobro je listove miješati s drugim vrstama salata. Oprani busen cikorije lisnate s korijenom dobro je kratko prepržiti na vrućem maslinovom ulju, toliko da uvene, i poslužiti kao prilog drugim jelima.

Listovi i korijen cikorije mogu se dodati ostalim vrstama povrća kod pripreme sokova pomoću miksera.

Salata od cikorije može se oplemeniti mješanjem s drugim salatama i voćem, pri čemu se njen nagorak okus znatno gubi, napr. s narančama, ananasom ili jabukama. Ili, druge salate možete oplemeniti gorkastim okusom cikorije, pa dobiti ukusnu i estetski dekoriranu salatu, osobito ako koristite crvenu cikoriju.

Za mršavljenje

Cikorija je izvrsno sredstvo za proljetnu detoksaciju, i brigu za tijelo i pouzdan pomoćnik pri mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine.

Čaj od cikorije

Sastojci:

1 žlica mješavine suhih listova i korijena
2 dcl vode
Priprema:

Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Piti 2-3 šalice čaja na dan koji možete zasladiti medom.
 Ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije jušne žlice usitnjenog bilja.
Čaj od cikorije odličan je lijek protiv bolesti jetre, slezene i bubrega.