Podijeli članak
Vezani članci
- Trik za pranje ruku spriječit će perutanje kože tijekom zime
- Što je točno u Pfizerovom cjepivu, koja je uloga svakog sastojka i tko ga nipošto ne smije uzeti
- Mitovi o koronavirusu kojima ne treba vjerovati
- Sok od celera, prirodni čistač organizma
- WHO upozorava na važnost tjelesne aktivnosti tijekom pandemije
Kad kažemo cikorija, najčešće mislimo na kavovinu, od korijena cikorije, koja je izvrsna zamjena za našu uobičajenu jutarnju kavu, ili još češće kao dodatak kavi, a zovu je "sirotinjska ili ratna kava".
Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi.
U primorskim krajevima, a sve češće i u unutrašnjosti, ta ista lisnata cikorija ima potpuno drugačiji izgled. Lišće joj je široko rasperjano, izrazito zelene boje jer listovi nisu vezivani te ne gubi klorofil. Crvena cikorija uzgaja se pretežno u primorskim krajevima i u Sloveniji. Na tržnici ju prodaju pod imenom radić ili talijanski radić, iako se zapravo radi o cikoriji.
Pomaže kod visokog tlaka
Cikorija u svojem sastavu ima do 20 % inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij. Inulin je poznat po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji lakše podnose fruktozu od gluktoze. On je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen. Korijen cikorije lisnate sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list te se uvijek preporučuje u pripravcima miješati list i korijen, piše Živim.hr.
Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, izreže po dužini i naniže na konac, tako se sušu negdje u hladu na vjetrovitom mjestu. Listovi i cvjetovi su rijetko u upotrebi, beru se za vrijeme cvata biljke.

Efikasan je lijek i u snižavanju kolesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.
Zapadna pučka medicina rabi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.
Ljekovita salata
Salata od listova i korijena lisnate cikorije poznato je pučko ljekovito sredstvo za liječenje probavnih organa. Poradi gorčine dobro je listove miješati s drugim vrstama salata. Oprani busen cikorije lisnate s korijenom dobro je kratko prepržiti na vrućem maslinovom ulju, toliko da uvene, i poslužiti kao prilog drugim jelima.
Listovi i korijen cikorije mogu se dodati ostalim vrstama povrća kod pripreme sokova pomoću miksera.
Salata od cikorije može se oplemeniti mješanjem s drugim salatama i voćem, pri čemu se njen nagorak okus znatno gubi, napr. s narančama, ananasom ili jabukama. Ili, druge salate možete oplemeniti gorkastim okusom cikorije, pa dobiti ukusnu i estetski dekoriranu salatu, osobito ako koristite crvenu cikoriju.
Za mršavljenje
Cikorija je izvrsno sredstvo za proljetnu detoksaciju, i brigu za tijelo i pouzdan pomoćnik pri mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine.
Čaj od cikorije
Sastojci:
1 žlica mješavine suhih listova i korijena
2 dcl vode
Priprema:
Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Piti 2-3 šalice čaja na dan koji možete zasladiti medom.
Ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije jušne žlice usitnjenog bilja.
Čaj od cikorije odličan je lijek protiv bolesti jetre, slezene i bubrega.
Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi.
U primorskim krajevima, a sve češće i u unutrašnjosti, ta ista lisnata cikorija ima potpuno drugačiji izgled. Lišće joj je široko rasperjano, izrazito zelene boje jer listovi nisu vezivani te ne gubi klorofil. Crvena cikorija uzgaja se pretežno u primorskim krajevima i u Sloveniji. Na tržnici ju prodaju pod imenom radić ili talijanski radić, iako se zapravo radi o cikoriji.
Pomaže kod visokog tlaka
Cikorija u svojem sastavu ima do 20 % inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij. Inulin je poznat po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji lakše podnose fruktozu od gluktoze. On je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen. Korijen cikorije lisnate sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list te se uvijek preporučuje u pripravcima miješati list i korijen, piše Živim.hr.
Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, izreže po dužini i naniže na konac, tako se sušu negdje u hladu na vjetrovitom mjestu. Listovi i cvjetovi su rijetko u upotrebi, beru se za vrijeme cvata biljke.
Efikasan je lijek i u snižavanju kolesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.
Zapadna pučka medicina rabi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.
Ljekovita salata
Salata od listova i korijena lisnate cikorije poznato je pučko ljekovito sredstvo za liječenje probavnih organa. Poradi gorčine dobro je listove miješati s drugim vrstama salata. Oprani busen cikorije lisnate s korijenom dobro je kratko prepržiti na vrućem maslinovom ulju, toliko da uvene, i poslužiti kao prilog drugim jelima.
Listovi i korijen cikorije mogu se dodati ostalim vrstama povrća kod pripreme sokova pomoću miksera.
Salata od cikorije može se oplemeniti mješanjem s drugim salatama i voćem, pri čemu se njen nagorak okus znatno gubi, napr. s narančama, ananasom ili jabukama. Ili, druge salate možete oplemeniti gorkastim okusom cikorije, pa dobiti ukusnu i estetski dekoriranu salatu, osobito ako koristite crvenu cikoriju.
Za mršavljenje
Cikorija je izvrsno sredstvo za proljetnu detoksaciju, i brigu za tijelo i pouzdan pomoćnik pri mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine.
Čaj od cikorije
Sastojci:
1 žlica mješavine suhih listova i korijena
2 dcl vode
Priprema:
Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
Piti 2-3 šalice čaja na dan koji možete zasladiti medom.
Ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije jušne žlice usitnjenog bilja.
Čaj od cikorije odličan je lijek protiv bolesti jetre, slezene i bubrega.