Podijeli članak

Mnoga su istraživanja pokazala kako osobe koje boluju od migrene zapravu imaju nedovoljno vitamina D u svom organizmu
Nedostatak vitamina D diljem svijeta predstavlja velik javnozdravstveni problem, a studije su pokazale kako unos tog vitamina koji ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta je posebno značajan za osobe koje boluju migrene.

Brojna istraživanja su pokazala kako unos vitamina D ima pozitivan utjecaj na imunološki sustav.

Kod osoba oboljelih od migrene također je primijećeno kako imaju nedovoljno magnezija i vitamina D u usporedbi sa ne oboljelima od migrene.

'Od migrene u Hrvatskoj pati oko 400.000 ljudi, a istraživanje koje je provela Lucija Bušić je pokazalo da postoji neadekvatan unos vitamina D i magnezija kod oboljelih u odnosu na kontrolnu skupinu (ne oboljelih) ispitanika, dok je znanstveno dokazano da adekvatan unos navedenih nutrijenata ima blagotvorno djelovanje na napadaje migrene. Rezultati provedenog istraživanja su pokazali kako su oboljeli od migrene unijeli manje magnezija i vitamina D nego neoboljeli, te je u obje skupine zabilježen nedovoljan unos nutrijenata', istaknula je izv. prof.dr.sc. Marina Krpan s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dopredsjednica Udruge migrena Hrvatska.

Smatra se da je vitamin D jedan od najstarijih hormona na Zemlji. Optimalna opskrba vitaminima i mineralima važna je za snažan imunitet. Nova istraživanja su pokazala da se vitamin D ne može optimalno iskoristiti ukoliko organizam nema potrebnu količinu magnezija. Unošenjem dnevne doze magnezija, smanjuje se mogućnost nedostatka vitamina D.

Glavni izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana i to riba, plodovi mora, shiitake gljive, žumanjak, kvasac, punomasno mlijeko i ulje jetre bakalara. I zdravim i oboljelim osobama od migrene, sukladno hrvatskim smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/l - 125 nmol/l za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti.