Podijeli članak

Tagovi

Zdravstvenom sustavu koji je pred kolapsom nedostaje mnogo toga. Pogoršana epidemiološka slika u državi dodatno bi mogla biti zakomplicirana ako se ne nabave nove količine PCR testova. Pojedine ustanove već najavljuju da će smаnjiti broj komercijalnih testiranja, javlja BHRT.
 


    “Za PCR testove dobio sam sinoć informaciju s vrh , evo neću spominjati ime, nema rebalansa proračuna. Neće biti kupovine PCR testova s centralnog nivoa, znači morat ćemo ići iz tekućeg poslovanja opet na javnu objavu ili do dobijemo nešto od donacije ili UNDP-a ili WHO. Međutim, to nije rješenje čekati svaki put donaciju”, rekao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović..

Ono što UKC Tuzla ima је preumorno osoblje. Ističe, sve što se dešava izgleda kao da neko želi da se sistem slomi. Naglašava, komentarisanja i polemisanja ima, ali suštinskog rada van zdravstvenih ustanova nema. Svakodnevna komunikacija je sa Мinistarstvom zdravlja kako nabaviti novi kontingent medicinske zaštitne opreme za sljedeća dva dana. Morate priznati da je to jako teško.

    “Otrcana priča. Disciplinirano ponašanje i moći ćemo izdržati. Međutim, nema discipline, dodao je Jusufović.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva tvrde da s količinom testova problema nema. Podsjećaju da su laboratorije u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, verificirane od početka i prve humanitarne količine išle su u te laboratorije. Dodaju da se do kraja mjeseca očekuje i nabavka od 60 do 100 tisuća testova

GORAN ČERKEZ, federalni pomoćnik ministra za javno zdravstvo

    “S narednom nabavkom ćemo izvršiti distribuciju u nove centre koji do sada nisu dobivali ništa. Međutim, ja ću vrlo jasno reći, to njih ni jednog trenutka nije sprječavalo da nabave i kupe testove. Mi imamo i županijske proračune, imam županijska ministarstva zdravlja, fondove”, kazao je Čerkez.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS najavljuju smanjenja komercijalnih testiranja, da bi se zadovoljila testiranja po definiciji slučaja.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

    “Ograničimo dnevne kapacitete da ne ugrozimo osobe kojima je to neophodno, da se u skladu s njihovom kliničkom slikom izvrši testiranje. Komercijalno testiranje se plaća za sve osobe, zato što to ne ide ni po definiciji po nomenklaturi Fonda zdravstvenog osiguranja. To je usluga komercijalna u turističke svrhe”, objasnio je Zeljković.

PCR test predstavlja standard i, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, najpouzdaniji test za prisustvo koronavirusa u organizmu u ranoj fazi bolesti.

Prof. dr. JASENSKO KARAMEHIĆ, imunolog

    “Serološki test, on govori već o stanju bolesti, organizma, kretanju bolesti, terapije, preko određenih proteina, imunoglobulina. Da li se serološki test može raditi početkom bolesti? Ne. On će biti negativan. Tek treći, četvrti dan kada dođe do reakcije, kada je senzibilan organizam”, istakao je Karamehić.

Profesor Karamehić napominje da naučnici za šest mjeseci nisu u dovoljnoj mjeri upoznali COVID 19, što je specifično, a samim tim se ne može znati koliko antitijela traju. Dodaje i to da će se znati uskoro jer imunologija je pobijedila sve pandemije.