Podijeli članak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je da ne želi da se EU prema zemljama regije dalje ponaša kao sa lutkama na koncu i najavio da od njega neće čuti ništa loše o drugima u regiji, već samo da su svi „divne susjedi i divni ljudi“.

Vučić je, na konferenciji za medije poslije razgovora sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, na pitanje makedonskog novinara šta francuski „non-pejper“ može da znači za Srbiju i Skoplje, rekao da sve zemlje čekaju da postanu članice EU i da to nije sporno, ali da oni u Bruxellesu ne znaju šta će točno sa nama.

-Tko god rekao nešto drugačije bi vas lagao. Govorio sam Zoranu Zaevu u Novom Sadu da neće biti otvaranje pristupnih pregovora, a on me je uveravao da su mu obećali i videlo se šta je bilo”, podsjetio je on.
Rekao je da će pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom, prije svega zbog Prespanskog sporazuma, otvoriti pregovore u u Zagrebu, ali da se poslije postavlja pitanje šta poslije toga.

-Pitao sam Stevu, Zorana, Edija (Ramu), šta onda. Šta će Srbija, Crna Gora, Bosna I Hercegovina, šta i oni posle toga. Imaćete 15 dana da se hvalite na televiziji da su otvoreni pregovori. Ali šta onda, upitao je on.

Plan za to poslije nije viđen, kako je rekao, i dodao da je lijepo što se EU bavi sobom, svim svojim metodologijama, tehnologijama i ostalim, kao i da je zbog toga posebno sretan kada može da se pohvali visokim stopama rasta.

-Te stope nekima nisu možda visoke, ali to je tako kada zaostajete za nekim 100 godina, ali su značajne kada možete za 30 godina da nadoknadite zaostatak. Ako u evrozoni rast bude 0,9 ili 1 odsto, a naš preko 4 procenata, I takav imamo naredne pet godine, veliki bi posao napravili. Zato sam srećan zbog naših inicijativa, objasnio je on.

Istakanuo je da zemlje regije moraju da rade i dogovaraju se o napredovanju u budućnosti, da otvaraju više autoputeva, pruga, da se spajamo, i prikažemo više poštovanja jedni prema drugima.

-Mi kada smo išli u neki skup, pre 3 ili 4, ali i pre dvije godine, govorimo predstavnicima EU da je sve lijepo. Naučili smo šta da ponavljamo pred Nijemcima, Francuzima, Bruxellesu, a to jeda je europska integracija najvažniji proces, kao pjesmicu sam i ja to naučio. A  onda u 12 rečenicu, kažemo „to je točno ali bilo bi mnogo lakše da nema onog južno, sjeverno I zapadno od nas. A onda nam ovi kažu “jesi vidio kakve probleme pravi onaj u Skopju, Beogradu,...“. Onda odemo srećni kući što smo kritivali drugog, a oni se sa nama igraju kao sa lutkama na koncu. Od mene neće čuti ništa loše o regionu, već samo to “divni susjedi, divni ljudi“. Nećemo više da se igraju sa nama kao u lutkarskom kazalištu“ rekao je Vučić.

Zbog toga, kaže, ponosan je na zajedničku inicijativu, koja će omogućiti da tri zemlje istupaju kao politički blok i kažu da „nismo više maljoletni i da imamo svoje interese koje žele da ostvare“.