Podijeli članak

Manje brojni prosvjednici pokreta "žutih prsluka" ponovno su u nedjelju usporavali automobilski promet na brojnim prometnicama u Francuskoj prosvjedujući protiv povišenja poreza na gorivo.

Novinari agencije France presse su u nekoliko regija primijetili blokade i rampe na prometnicama.

Na oko 150 mjesta prosvjednici su pozivali na nastavak pokreta, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

U subotu je na 2034 mjesta okupljanja bilo blizu 290.000 osoba. 

Jedan prosvjednik je teško ranjen u nedjelju blizu mjesta Saint-Quentin kada je jedan vozač srušio rampu "žutih prsluka" na kružnom toku, doznaje se od sukladnih izvora. 

Tijekom poslijepodneva snage reda su suzavcem rastjerale tisuću "žutih prsluka" koji su postavili rampu južno od Caena, u Normandiji.

Mnogo mladih ljudi

Među prosvjednicima je mnogo mladih ljudi. Emilie, 27-godišnja sudionica, rekla je da je došlo "puno mladih jer više ne izlaze''. ''Rade kao ludi. To nije život, nego preživljavanje", istaknula je.

"Država mora shvatiti da se treba staviti u naš položaj i pokušati ga razumjeti", rekao je Damien (22), vozač i dostavljač.

Na inicijativu "žutih prsluka" članovi civilnog društva su se mobilizirali protiv povišenja cijena goriva, prenosi Index.hr. Upozorili su na politiku vlade u pogledu poreza i pada kupovne moći.

Cijela zemlja je zahvaćena akcijom "žutih prsluka" što predstavlja uspjeh za taj pokret društvenih mreža, organiziran izvan političkih stranaka i sindikata.