Podijeli članak

Tagovi

Američka svemirska agencija NASA lansirala je novu sondu na Mars.

Misija pod nazivom „InSight“ će biti prvi projekt koji se pretežno bavi istraživanjem unutrašnjosti te planete, izvještava BBC.

Letjelica, koja bi na Mars trebala sletjeti u studenom, postavit će seizmografe na površinu kako bi ispitivala potrese, odnosno tzv. „marsotrese“.

Ovi potresi bi trebali pružiti informacije o slojevima podzemnih stijena, a te informacije će biti uspoređene s onima sa Zemlje kako bi naučnici saznali više o stvaranju planeta prije 4,6 milijardi godina.

"Sva ta pomjeranja koja vidite na seizmografima, znanstvenici znaju kako izvući te informacije. Nakon što zabilježimo mnogo, mnogo 'marsotresa' iz različitih pravaca, moći ćemo sastaviti trodimenzionalni pregled unutrašnjosti Marsa ", objasnio je dr. Bruce Banerdt, glavni istraživač projekta „InSight“.

Raketa Atlas je lansirana iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji u 04.05 sati po lokalnom vremenu u subotu.

NASA je seizmografe na ovu planetu posljednji put poslala tijekom 1970-ih godina, ali ove misije nisu uspjele detektirati vibracije u tlu jer su instrumenti postavljeni na glavni dio sonde.Tako su te sonde zabilježile jedino podrhtavanja stabilizatora letjelice uslijed vjetra, prenosi Fena. „InSight“, s druge strane, će imati seizmografe postavljene direktno u tlo Marsa.