Podijeli članak

Maskirani napadač ulazio je u džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu i pucao po ljudima. 

Prvo je napadnuta džamija Al Noor, u kojoj je u trenutku napada bilo oko 200 ljudi, a onda je napadnuta i ona udaljena od te 10 minuta, u Linwoodu.

Novozelandska premijerka je potvrdila da je u napadu ubijeno 40 ljudi, a najmanje 20 je ranjeno.

Na društvenim se mrežama netom prije napada pojavio manifest od 87 stranica za koji se vjeruje, kako piše CNN, da ga je napisao napadač. Manifest je pun antiimigrantskih i antimuslimanskih stavova i ideja.

Kako javljaju mediji, napadač je Australac Brenton Tarrant, koji ima 28 godina.

Napadač prenosio uživo napad u džamiji

Napadač koji se na društvenim mrežama predstavlja kao Brenton Tarrant (28) prenosio je uživo masakr u džamiji na Facebooku i kasnije uznemirujući video od 17 minuta objavio na Instagramu.

- Neka zabava počne - rekao je on kada je započeo svoj pohod, odjeven u maskirnu uniformu.

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu, piše Daily Mail.
 

Kad je stigao, vozilo je parkirao u ulici nedaleko mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao. U nekoliko navrata stao bi iznad ranjenih, ponovno napunio pištolj i onda ih dokrajčio. Ispalio je 100 metaka.

Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhitili. Imao je i sudionike, a na videu se čuje i ženski glas. Prema navodima Daily Maila, u napadu su sudjelovala tri muškarca i jedna žena. Jedno od njih nosilo je pojas s eksplozivom. 

Premijerka Jacinda Ardern kazala je da nisu bili registrirani ranije kao potencijalni teroristi.