Podijeli članak

Bosanskohercegovački pisac, redatelj i scenarista Namik Kabil predstavit će se mostarskoj publici svojim novim romanom "Isijavanje" u nedjelju, 6. listopada, u Centru za kulturu u 20 sati. 

 Domaćin večeri je pisac i prozaist Almin Kaplan, a susret je organiziran kao najava ovogodišnjeg književnog festivala "Poligon".

 Roman "Isijavanje" govori o Trebinju, onom koje je otišlo i onom koje je ostalo, ali i o kući, nemogućnosti da se kuća proda, da se kuća napusti, zaboravi, odbaci i prezre.

 Kabil je autor nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog i za igrani film "Kod amidže Idriza". Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film na Sarajevo film festivalu 2007. godine te drugih međunarodnih nagrada.

 Igrani film "Čuvari noći", koji je napisao i režirao imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu.

 "Kabil je pisac kojega će se pamtiti i koji će nas se na više načina ticati. Jedan od najvažnijih pisaca poslijeratnog svijeta, među rijetkima koji su se odvažili da im rat prođe", zapisao je o Kabilu književnik Miljenko Jergović.