Podijeli članak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ruske vlasti razgovaraju o procesu moguće provjere sigurnosti i učinkovitosti za novo cjepivo protiv covida-19 koje je odobrila Rusija, rekao je glasnogovornik WHO-a.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija postala prva zemlja u svijetu koja je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv covida-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, što je Moskva pozdravila kao dokaz umijeća ruskih znanstvenika.

Rusija je svoje prvo odobreno cjepivo protiv covida-19 nazvala 'Sputnik V' za inozemna tržišta, što je referenca na prvi svjetski satelit i što Moskva vidi kao svoj uspjeh jer je prva zemlja koja je odobrila cjepivo, rekao je visoki dužnosnik.

- U bliskom smo kontaktu s ruskim zdravstvenim vlastima i u tijeku su razgovori o mogućoj provjeri sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u okviru WHO-a, međutim taj postupak uključuje rigorozni pregled i procjenu svih potrebnih podataka o sigurnosti i učinkovitosti, izjavio je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević na brifingu UN-a u Ženevi, referirajući se na klinička ispitivanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija postala prva zemlja u kojoj je regulatorno tijelo, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, odobrilo cjepivo protiv koronavirusa te da je ono "sigurno".