Podijeli članak

O politici svakodnevno slušamo kako u medijima tako i na kavi s prijateljima. Politika je uvijek bila najdominantnija u državi i predstavljala je umijeće mogućeg. 

Tijekom godina mijenjala je svoj oblik, formu, teorije, zakone, sustave, ali ono što je nepromjenljivo jeste da je to djelatnost koja je usmjerena na osmišljavanje, organiziranje, vođenje i reguliranje zajedničkog života ljudi uz njihovu suglasnost ili uz potčinjavanje (sa ili bez pristanka).

Politika se svodi na ciljeve ili svrhe koje politička zajednica i društvo treba da ostvare. Procesi politizacije društva i borba za vlast i moć problematiziraju kategoriju cilja i svrhe u politici. Različiti subjekti u politici imaju suprotne ciljeve, što je evidentno na političkoj sceni. Političke stranke imaju za cilj osvajanje vlasti na izborima. 

U nastavku pročitajte neke od najzanimljivijih političkih činjenica koje možda niste znali: 

Riječ "politika" se prvi put pojavila na engleskom jeziku oko 1460. godine, i to kao naslov knjige najpoznatijeg filozofa Aristotela.

Bolivija je od 1825., otkako je stekla neovisnost od Španjolske imala skoro 200 vlada.

Od 1945. godine Italija je imala više od 50 vlada i više od 20 premijera.

Indija je najveća svjetska demokracija jer ima više od 700 milijuna registriranih birača.

Najmlađi aktivni sustav upravljanja je komunizam, koji je uveden 1848. godine, a zaslužni su Friedrich Engels i Karl Marx.

Najstarije političko upravljačko tijelo je na Islandu.

Prva žena koja se kandidirala za poziciju američkog predsjednika je Victoria Woodhull (1838.-1927.). 

William Henry Harrison je imao najkraći mandat kao predsjednik SAD. On je služio 32 dana, od 4. ožujka do 4. travnja 1841.

Američki predsjednički kandidat koji je imao najviše glasova ikad bio je Ronald Reagan. 

Kandidat koji je vodio najviše puta za kabinet predsjednika SAD bio je Norman Thomas. Kandidirao se šest puta od 1928. godine, a nijednom nije osvojio poziciju. U utrci za predsjedništvo bio je 1928., 1932., 1936., 1940., 1944. i 1948. godine.

George H.W. Bush je preživio četiri avionske nesreće tijekom Drugog svjetskog rata.

Najduži izbori u Kanadi su trajali 76 dana.

Američki izbori se uvijek održavaju prvog utorka u studenom.

Fidel Castro je bio najduže na vlasti, od 1976. godine, a zbog bolesti je otišao s pozicije 2008. godine, dakle, ukupno 49 godina bio je na vlasti. Naslijedio ga je brat Raul Castro.

Sjeverna Koreja je najizoliranija i najtajnovitija država. Ipak, od 2015. godine više nije najkorumpiranija – ovu titulu joj je oduzela Somalija.