Podijeli članak

Vlasti u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država očekuju u subotu najveći prosvjed do sada protiv policijske brutalnosti od ubojstva Georgea Floyda u Minneapolisu.

Washington je proteklih nekoliko sedmica bio poprište svakodnevnih protesta i uglavnom su bili mirni, a ljudi su marširali od Bijele kuće do Kapitola i Lincolnovog memorijala, prenosi AP.

Očekuje se da će na današnjem prosvjedu biti puno veći broj ljudi. Vojni sekretar Ryan McCarthy rekao je novinarima u petak da lokalni zvaničnici predviđaju između 100.000 i 200.000 sudionika.

Šef uprave Metropolitanske policije Peter Newsham nije želio predviđati broj demonstranata, ali smatra da će ih biti manje nego tijekom Marša za žene 2017. godine na kojem je prisustvovalo milijun ljudi.

Ovaj prosvjed će uslijediti nakon što je donesena odluka da Nacionalna garda prestane nositi oružje s ciljem smanjenja tenzija.

Tijekom demonstracija u četvrtak i petak nije bilo niti jednog uhićenja, a gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser ukinula je policijski sat koji je bio na snazi od ponedjeljka. Rekla je da će u subotu ujutro odlučiti hoće li policijski sat biti ponovo uveden.