Podijeli članak

Sve najbolje što se dogodilo u glazbi u 2019. i ove će godine biti ovjenčano nagradom Porin, čiju 27. dodjelu izravno emitiramo. Prvi se put, zbog pandemije koronavirusa, emitira iz HRT-ovog studija, bazirat će se na skype vezama, bit će čak 17 glazbenih brojeva! 

Prvog Porina večeras, onog za najbolji album rock glazbe, osvojio je Psihomodo Pop za Digitalno nebo. Najboljim albumom jazz glazbe proglašen je Organic Intelligence Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a. Naš proslavljeni nogometaš Ivan Rakitić sportskim je žargonom iz Barcelone ohrabrio naciju, te objavio pobjednika u kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe. - slavila je Vanna za Izmiješane boje.

Posebno priznanje - nagrada za životno djelo, ove godine pripada velikoj umjetnici i jedinstvenoj glazbenici Josipi Lisac te dirigentu i skladatelju značajnog opusa Tomislavu Uhliku. Uhliku se zahvalio svim kolegama,  prijateljima, obitelji  i svima s kojima je barem nakratko podijeli radost bavljenja glazbm u proteklih 40 godina. O našoj divi u studiju je s propisane distance govorio Siniša Škarica, pozvavši sve gledatelje da ustanu i velikim toplim aplauzom pozdrave jedinu,. veliku, jednu jedinu i jedinstvenu Josipu Lisac. Zahvalila se Porinu, svojoj nakladničkoj kući, te ljudima koji su njen rad prepoznali i zavoljeli, jer, bez njih, dodala je, ništa nije bilo moguće. Njen Karlo Metikoš, kazala je, poklonio joj je sve - ljubav i smisao postojanja.

Novi izvođač godine je J.R. August, koji je čestitao i konkurenciji. Najbolji album klasične glazbe je 35 Godina, Zagrebačkog gitarskog trija. Iz Amerike se javila Tatjana Matejaš Cameron i najboljem muškom vokalu ponudila suradnju - a to je Marko Tolja s pjesmom Još jedan dan. Bilo mu je čudno ne držatit statuu, pa je uhvatio bokal dok se zahvaljivao i česttao rođendan Ivi Šulentić. Nagradu za Najbolju žensku vokalnu izvedbu proglasili su hrabri zagrebački vatrogasci, a slavila je Amira Medunjanin za pjesmu Što te nema.
 
Šečer dolazi na kraju - Mile Kekin proglasio je dobitnika Porina za pjesmu godine - to je Iskra Damira Urbana! Skromno je priznao da u ovako jakoj konkurenciji nije mislio da ima šanse dobiti nagradu, te da mu je ovo jedan od dosad najvažnijih Porina.

Vojko V imao je čast proglasiti Album godine - Dangerous Waters J.R. Augusta.ž

 - Ja sam osupnut! Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomogli, jer ja sam za ovaj album skoro poginuo, kazao je mladi glazbenik. Isprilčao se što je album na engleskom jeziku i obećap da će sljedeći biti na hrvatskom ili francuskom jeziku...

Već na početku sjajan nastup - Urban &4 izveli su pored mora Iskru, nominiranu za pjesmu godine. Uslijedili su nastupi Luke Šulića, te duet Mije Dimšić i Marka Tolje kao hommage Rijeci, gdje se Porin trebao održati. Uslijedili su rokerski ritmovi Opće opasnosti, te Neno Belan. Sjajne nastupe ostvarili su i Psihomodo pop, Lu Jakelić, Antonela Doko, Damir Kedžo,  J. R. August. Uživali smo i u izvedbama uživo Joea Kaplowitza, Petra Graše, Vanne, Chui te Amire Medunjanin. Na kraju ove dinamične ddjele, svi su zajedno otpjevali pjesmu Magla josipe Lisac.

Program vode Iva Šulentić i Ivan Vukušić. Porin se dodjeljuje u 37 kategorija, u izravnom prijenosu dodijelit će se 9 ili 10 kategorija, a ostalih 26 ili 27 samo će se nabrojati. Preko 40 sugovornika bit će uključeno putem Skypea, probe  se obavljaju dva dana i svi se nadaju da neće biti problema i pucanja veza, a scena u studiju nešto je skromnija, u funkcija dva voditelja i  dvoje gostiju.

Cijelu dodjelu pogledajte na Youtube kanalu: