Podijeli članak

Nakon što je dio radnika Aluminija svojim potpisom prejučer dao pristanak na sistematizaciju, kojom je predviđen tehnološki višak od 500 radnika, i Skupština Nezavisnog sindikata radnika dala je svoju suglasnost. Odluke o najavljenim prosvjedima pred HDZ-om BiH i Vlade FBiH, stavljeni su van snage, jer su zahtjevi radnika, kako su poručili, djelomično ispunjeni.

Na kapiji kombinata oproštajni pozdravi radnih kolega. Mnogi su ovoj firmi proveli radni vijek. Sada je napuštaju sa suzama u očima. Potpisujuću sistematizaciju, sami sebi su potpisali otkaz. No bilo je i onih koji nisu željeli dati svoj potpis, poput Zdravka koji je u poduzeću proveo 37 godina, prenosi N1 televizija.

"Isto kao i da jesam, ali čekam da mi sami uruče otpremninu ili što bude. Ništa nisam potpisivao. Sad sam ni na nebu ni na zemlji, dosad nisam mogao ni na biro, posla nema, imam malo bolesti, šećera, ne mogu raditi ni privatno", kaže radnik Zdravko Soldo.

Optimizma mnogo nemaju, u obećanja sumnjaju. Kako im je rečeno, oko 500 radnika bit će proglašeno tehnološkim viškom. Dobit će otpremnine koje će iznositi otprilike šest prosječnih plaća ili oko 8.500 maraka po osobi.

"Što znači otpremnina, to malo što budemo dobivali tko bude na Zavodu za zapošljavanje to su troškovi, telefon, struja, nema tu neke budućnosti", navodi Miro Zelenika.

Od 2. rujna dio radnika dobit će rješenja s otkazima ugovora o radu, dok će ostali sklapati nove ugovore s poslodavcem. Velika nada sada se ulaže se u investitora kako bi se plan ponovnog pokretanja proizvodnje mogao provesti u djelo.

"Hoće li do toga doći u narednih mjesec, dva ili tri, zavisi od investitora, hoće li spreman ući u tu priču oko ponovnog pokretanja proizvodnje", kaže, Romeo Biokšić, predsjednik sindikata radnika.

Ako pak do kraja godine do tog ne dođe , radnici koji su ostali u kompaniji imat će , kako je rečeno ista prava kao i oni koji su proglašeni tehnološkim viškom, a do tada će primati plaću umanjenu za 50 posto.