Podijeli članak

„Najčešći problemi koji muče studente jesu problemi s učenjem“, rekla je Ivona Čarapina, viša asistentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i djelatnica savjetovališta za studente na otvaranja Dana studentskog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru.

Prvog dana Dana studentskog savjetovališta studenti su upoznati s radom Savjetovališta, s temama iz područja psihologije ličnosti i predavanje o anksioznosti s kojom se susreće velik broj studenata. 

„Osim problema s učenjem, studenti imaju i problem s odvajanjem od roditelja, posebno ako je riječ o studentima prvih godina studija koji sa sobom iziskuju neke probleme socijalne prilagodbe i problemi koji se javljaju u bliskim odnosima i anksioznosti“, govori Čarapina s kakvim brigama studenti dolaze potražiti pomoć u Savjetovalištu.  

Dr. sc. Arta Dodaj, doc., s Filozofskog fakulteta SUM-a i djelatnica Savjetovališta objasnila je povijest nastanka ovakvog jednog projekta koji je od velike važnosti za studente.

„Ovi dani će biti popraćeni različitim aktivnostima, a danas smo pokazali prvo preliminarno istraživanje o psihološkom zdravlju studenata Sveučilišta u Mostaru“, rekla je Dodaj.

U okviru aktivnosti povodom obilježavanja postojanja Savjetovališta za studente Sveučilišta u Mostaru, koji je u sastavu Filozofskog fakulteta, provedeno je istraživanje o mentalnom zdravlju studenata te stavovima i informiranosti o postojanju Savjetovališta za studente. Istraživanjem je obuhvaćeno preko 500 studenata različitih fakulteta Sveučilišta. 

Preliminarni rezultati ukazuju da gotovo 90% studenata smatra potrebnim postojanje Savjetovališta za studente. Više od 7% studenata navodi da je već ranije potražilo stručnu pomoć. Oko 50% je barem jednom tijekom svog studija pomislilo da im je potrebna psihološka pomoć i to najčešće zbog osjećaja prevelikoga stresa, anksioznosti depresije ili nekih poteškoća vezanih uz fakultet i društveni život.

Dani studentskog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru održavaju se u razdoblju od 15. do 17. listopada. 

Savjetovalište za studente sastavnica je Filozofskog fakulteta koja je osnovana radi pružanja različitih oblika potpore i pomoći studentima Sveučilišta u Mostaru. Savjetovalište je počelo s radom u ak. 2014./15. god., a njegove su usluge namijenjene studentima svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru.