Podijeli članak

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru kroz dva dana održan je seminar za profesore njemačkog jezika i različite radionice o programu stručnog usavršavanja za učitelje i nastavnike njemačkog jezika Hercegovačko-neretvanske županije. Organizatori ovog skupa su bili izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva, Hueber Verlag iz Njemačke i Filozofski fakultet.

Dr. sc. Magdalena Ramljak je istaknula kako je kvalitetan odgojno-obrazovni proces moguć jedino kada imamo educirane i kompetentne nastavnike. „Jako je važno kontinuirano stručno usavršavanje, obnavljanje i dopunjavanje znanja i vještina“, kazala je Ramljak. 

Cjelodnevni seminar za profesore njemačkog jezika održan je u ponedjeljak, a sudionici su kroz predavanja i radionice upoznali nove metode u oblasti podučavanja njemačkog jezika. Voditeljica seminara, autorica brojnih udžbenika za učenje i podučavanje njemačkog jezika profesorica Dorothee Thommes naglasila je važnost učenja kroz igru. Među preko 50 sudionika bili su profesori njemačkog jezika ne samo iz HNŽ-a nego i drugih gradova širom Hercegovine.

Program stručnog usavršavanja nastavljen je u srijedu kroz predavanja i radionice s oko 40 sudionika iz HNŽ-a. U okviru plana stručnih usavršavanja Zavoda za školstvo u suradnji s Filozofskim fakultetom SUM-a održano je stručno usavršavanje za učitelje i nastavnike njemačkog jezika HNŽ-a pod temom Methodentraining in der Unterrichtspraxis Deutsch als Fremdsprache. Praxis-Workshop zu zentralen Themen des Deutschunterrichts und der Umsetzung des Gemeinsamen europäischen Referenzrahmens kojeg je vodila dr. sc. Magdalena Ramljak. O praktičnom načinu vrednovanja znanja govorila je dr. sc. Darija Glibić ispred BHDLV (Udruženje nastavnika njemačkog jezika Bosne i Hercegovine), a radionicu na temu Förderung von Lernerautonomie održala je Angela Bernadić ispred Goethe instituta Bosne i Hercegovine. 

„Samo motiviran nastavnik može aktivno sudjelovati u pozitivnim promjenama i poboljšanjima unutar svoje učionice, pa i cjelokupnog društva“, kazala je Ramljak. 

Filozofski fakultet zajedno sa svojim partnerima, Zavodom za školstvo Mostar, Udruženjem nastavnika njemačkog jezika BiH te Goteh institutom i drugim relevantnim institucijama koje su vezane za njemački i njemačko govorno područje u sljedećem razdoblju planira čitav niz događaja vezanih za njemački jezik, najavljeno je s Odjela za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta SUM-a.