Podijeli članak

Tagovi

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) ocjenjuje "da su pogrešne interpretacije koje se pojavljuju u medijima da je BiH zakasnila da se prijavi na europski poziv za nabavku lijekova, pa se stječe dojam u javnosti da je BiH izgubila mogućnost za učešće u pozivima za javne nabavke u okviru Zajedničkog sporazuma Europske unije (EU) o javnim nabavkama medicinskih protumjera (Joint Procurement Agreement, JPA)".

- Stoga, u cilju objektivnog informiranja javnosti, naglašavamo još jednom da se Bosna i Hercegovina pravovremeno odazvala na poziv EU i u datim  rokovima participira u javnim nabavkama u okviru JPA - priopćeno je iz MVP-a BiH.

Iz tog ministarstva, istovremeno, podsjećaju da se Bosna i Hercegovina JPA-u pridružila 9. travnja potpisom na Sporazum uime Bosne i Hercegovine od ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, a na osnovu Odluke Predsjedništva BiH.

Kako nadalje navode, MVPBiH u okviru svojih nadležnosti poduzima sve potrebne mjere da se taj proces uspješno provodi.

- Učešće naše zemlje, kao i svih ostalih zemalja ugovornih strana u aktivnostima JPA, nije svedeno na učešće u jednom objavljenom pozivu, već je riječ o kontinuiranom učešću u pojedinačnim javnim pozivima za određena medicinska sredstva, koji se objavljuju u skladu s epidemiološkom situacijom i novim naučnim saznanjima u borbi protiv pandemije Covid-19. U suradnji s drugim nadležnim institucijama iz BiH, MVPBiH će nastaviti s aktivnostima na osiguranju svih potrebnih sredstava i opreme za potrebe zdravstvenih sistema u BiH - navodi se.

Iz MVP-a BiH navode i da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 4. kolovoza imenovalo predstavnike BiH u Upravnom odboru JPA, koji su, u skladu s pravilima JPA, preuzeli koordinaciju učešća BiH u javnim nabavkama, te da se koordinacija učešća BiH u JPA sada odvija putem predstavnika BiH u Upravnom odboru JPA, koji u suradnji s Ministarstvo civilnih poslova (MCP) i MVP-om BiH na vrijeme ispunjavaju sve obaveze BiH vezano za JPA.

- Vijeće ministara BiH je 25. kolovoza 2020. godine identifikovalo Ministarstvo civilnih poslova BiH kao nadležnu instituciju za zaključivanje okvirnih ugovora u sklopu JPA, te ovlastilo ministricu civilnih poslova da uime BiH izvrši potpisivanje okvirnih ugovora u sklopu JPA, a na osnovu iskazanih potreba FBiH, RS i Distrikta Brčko BiH. Istovremeno je MCP BiH zaduženo i za organizaciju skladištenja, špedicije, i transporta sredstava i opreme proisteklih iz okvirnih sporazuma u sklopu Sporazuma o zajedničkim javnim nabavkama - navodi se u priopćenju.