Podijeli članak

Tagovi

Vlada HNŽ na sjednici održanoj dana 17.03.2020. godine, donijela je Odluku o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom COVID-19 u našoj županiji.

I prije proglašenja nepogode pripadnici MUP-a HNŽ su bili maksimalno angažirani na provođenju preporuka i zapovjedi Županijskog Stožera Civilne zaštite.

Policijski službenici MUP-a HNŽ svakodnevno u svim općinama i gradovima županije, vrše kontrola poštivanja mjera izolacije i samoizolacije osoba koje imaju rješenje o istoj. U nekim trenutcima kontrolirane su 4243 osobe, dok se sad trenutno kontrola provodi nad 974 osobe kojima su određene navedene mjere od strane nadležnih organa.

Također, policijski službenici MUP-a HNŽ su angažirani na provođenju mjere o zabrani kretanja građana od 20,00 sati do 05,00 sati, provođenju Zapovjedi Županijskog Stožera Civilne zaštite od 10.04.2020. godine o zabrani kretanja građana HNŽ izvan mjesta svog prebivališta, kao i na provođenju mjera o zabrani kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina. Temeljem zapovjedi Županijskog Stožera Civilne zaštite, policijski službenici vrše praćenje osoba kojima je Federalno Ministarstvo zdravstva izdalo Rješenje o karantenu.

Redovito se nadzire i poštivanje mjere zabrane rada određenih pravnih subjekata

Postupajući u okviru svojih nadležnosti, policijski službenici PU Mostar lišili su slobode dvije osobe u zadnjih par dana. Osoba inicijala B.B /1999/ sumnjiči se da je u posljednjih 15 dana izvršila više provalnih krađa na području Mostara, te je vlasnike objekata oštetila za više desetaka tisuća KM
Osoba inicijala I.M./1962) sumnjiči se za  KD izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja eksplozivnih naprava. Obe osobe u proslijeđene Županijskom tužiteljstvu i određen im je pritvor.

Pripadnici PU Konjic lišili su slobode dvije osobe iz Sarajeva koji su u osobnom vozilu prevozili migrante, bez valjane dokumentacije. Osumnjičeni su predati djelatnicima SIPE na daljnje postupanje.

Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNŽ u posljednjih pet dana, radeći na suzbijanju nelegalnoj distribuciji opojnih droga. kod sedam osoba su pronašla više raznih opojnih sredstava (spid, heroin, heptanon, marihuana). Protiv svih osumnjičenih poduzete su mjere i radnje sukladno Zakonskim propisima.

Pripadnici MUP-a HNŽ će i u narednom razdoblju provoditi sve redovite aktivnosti s posebnim naglaskom na provedbi mjera i zapovijedi Županijskog Stožera Civilne zaštite radi suzbijanja pandemije COVID-19.

Iz toga razloga molimo građane da se navedenih mjera i zapovijedi strogo pridržavaju sve dok su iste na snazi.