Podijeli članak

Moguće je da Afrička kuga svinja postoji i u BiH, ali da do sada nije dijagnosticirana – poručuju iz Veterinarske komore RS. Predsjednik komore Saša Bošković kaže da se očekuje pojava ove bolesti i u BiH.

"Apsolutno možemo očekivati da se ova bolest pojavi i kod nas, da se dijagnosticira, možemo sumnjati da ona postoji, ali da kod nas nije dijagnosticirana", kazao je Bošković za N1.

Na ruku ovoj pretpostavci ide činjenica da je granica sa Srbijom, gdje je kuga registrirana, izuzetno porozna, zbog čega se najugroženijim područjima smatraju mjesta uz granicu sa Srbijom.

"Laboratorij Dr. Vaso Butozan u Banja Luci je spreman dijagnosticirati ovu bolest, ali kod svih novih slučajeva zaraznih bolesti, referentne su laboratorije Europi, vidjeli ste u Srbiji da se čekala potvrda iz Španjolske", rekao je sugovornik N1.

Prema podacima kojima raspolaže Veterinarska komora samo u Bugarskoj u posljednjih mjesec dana ubijeno je blizu 60.000 svinja.

"Razloga za paniku nema, ali opreznost mora biti prisutna. RS ima između 400 i 500 tisuća svinja, onda možete zamisliti kakve bi ekonomske štete mogla nanijeti ova bolest", rekao je Bošković.

Kako je pojasnio, neophodno je biti oprezan, da bi se ukoliko dođe do Afričke kuge adekvatno uklonila tijela životinja i izvršile dezinfekcije zaraženih područja.

Na kraju, iz Veterinarske komore RS poručuju da je neophodno osigurati sredstva za nadoknadu štete uzgajivačima, ukoliko dođe do ubijanja domaćih životinja, ali i za uklanjanje životinja.