Podijeli članak

Sinoć se Mostarski teatar mladih izvedbom koprodukcijske predstave rađene sa DIS Pozorištem mladih iz Banja Luke predstavio predstavom „Dva i po međeda" na  Festivalu „Novi prostori“ u Zrenjaninu. 

Festival „Novi prostori“ se održava po drugi put, ove godine u razdoblju od 11. do 13. listoda. Program festivala je suvremeno, interdisciplinarno, umjetničko stvaralaštvo mladih. Festival će se održati na različitim lokacijama u Zrenjaninu, neaktivnim ambijentima grada u u nesvakidašnjim prostorima. 

Ideja festivala je da se građanima približi umjetničko stvaralaštvo i da se reaktiviraju različiti, neaktivni, javni prostori u gradu, kako za vrijeme festivala, tako i za njihovo korištenje u te svrhe i van njega.

Otkrijmo prostore zajedno, moto je festivala.

A već večeras na Memorijalnoj sceni 2532 na repertoaru je 65. izvedba predstave "Presuda: Tiha likvidacija".

Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti  njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove  čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz  publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebal učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave,  praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva.  

Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i  moć”, napisao je o komadu pozorišni kritičar Mladen Bičanić, nakon izvedbe na festivalu “Kestenburg”.

Hrabra je to predstava koja, bez dlake na jeziku govori otvoreno, ne štedeći imena, ne zaobilazeći niti jedan detalj, a istovremeno sve potkrepljujući dokumentima.

Večerašnja izvedba ovog snažnog svjedočanstva životu i o životu je za one koji se ne boje čuti ono o čemu se najčešće samo šapuće. Ko vjeruje u snagu riječi, ko vjeruje da još ima nade, ko vjeruje u istinu, ko vjeruje da Mostaru treba eMTeeM potrudiće se da ovo veče bude sa nama.

A mi vas nećemo prevariti