Podijeli članak

Mostarska udruga dijabetičara u HNŽ/K „Insula“ ove godine prisustvovala je na velikom skupu za dijabetičare 'European Diabetes Patient Advocacy Summitu 2019.' u Danskoj zahvaljujući tvrtki Novo Nordisk Pharma d.o.o., priopćili su iz ove udruge. 
 
- Predstavnik udruge Insula bio je predsjednik Udruge Mislav Stapić. Osim udruge Insula Bosna i Hercegovina imala je još dva predstavnika, a to su bili Mevlida Avdagić (Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo) i Mirna Ćurić (Savez dijabetoloških udruženja/udruga u Bosni i Hercegovini).
 
Summit se održavao u Kopenhagenu od 28.5 do 29.5.2019 godine pod krilaticom „A chance for Change“.
 
Moderator cijelog događaja bio je Bastian Hauck osnivač njemačke #dedoc dijabetičke online zajednice a sada  i član istaknutih dijabetičkih organizacija u EU. 
 
Predstavnici asocijacija Udruženja, državnih saveza i pojedinačnih Udruženja iz cijele EU prisustvovali su summitu. Kolika je važnost ovakvog skupa govori sama činjenica kako je summit otvorio danski princ Joachim, inače patron Danskog Dijabetološkog Saveza. Summit je održan u hotelu Hotel Scandic Koedbyen.
 
Prvi dan 28.5.2019.godine program se fokusirao na sadržaje kao: Glas pacijenata je budućnost, kako napraviti suradnju na svim nivoima vlasti u državi, regiji ili gradu, kako staviti dijabetes kao prioritet na državnom nivou. Predavanja su držali svi eminentni predstavnici EU nevladinih organizacija:
 
- Truels Schultz, Predsjednik Danske udruge za dijabetes
- Neil Bertelsen, Health Advocacy Consultant
- John Nolan, Izvršni direktor Europskog foruma za dijabetes
- Moti Perlmutter, Izraelska udruga za dijabetes
- Sarunas Narbutas, Youth Cancer Europe
 
Drugi dio dana bio je rezerviran za Prezentaciju nalaza antropoloških istraživanja za povećanje razumijevanje i angažman, koji je bio iznenađenje za sve prisutne.
Interaktivna radionica s Kirsten Lauritsen i Evom Vangkilde, antropološkim istraživačima,
Novo Nordisk istraživanje i razvoj uređaja  sadržavala je video snimke o osobama s dijabetesom širom svijeta i pokazivala njihova mišljenja o dijabetesu i životu s dijabetesom.
 
Drugi dan summita 29.5.2019 izvršni direktor Lars Fruergaard Jørgensen održao je prezentaciju o trenutnim i budućim projektima tvrtke Novo Nordisk, CEO je bio raspoložen za sva pitanja sudionika. Također na veliko iznenađenje prisutnih predstavnici biciklističke ekipe Team Novo Nordisk su bili na summitu i Phil Southerland osnivač tima održao je inspirativni govor o svom radu.
 
Drugi dio dana bio je rezerviran za interaktivne radionice:
 
- Izrada nacionalnih planova za dijabetes donosi rezultate za osobe s dijabetesom
- Izgradnja jedinstvenog nacionalnog glasa pacijenta 
- Vodstvo i angažman lokalnih zajednica
- Rad na angažiranosti dijabetesa tipa 2 pacijenata - utjecaji, ambasadori i događaji
- Kretanje prema pokretu dijabetesa - platforme za podizanje svijesti
 
Opet su uključeni predavači bili eminentna imena europskih organizacija kao:
Bastien Roux, francuski savez dijabetičara i Ane Eggert, Danska udruga za dijabetes
Sarah Porschen, Njemački savez za dijabetes i Stefano Nervo,Forum za dijabetes u Italiji
Mercedes Maderuelo, Španjolski savez za dijabetes i Anna Sliwinska,Poljska udruga za dijabetes
 
Na kraju ova dva dana mišljenje predstavnika iz BiH je da na žalost naša država kaska u svim segmentima koji se tiču dijabetesa i bolesti općenito.
Trebali bismo svi zajedno raditi na osnaživanju asocijacija udruženja i udruženja na federalnom i državnom nivou. Kao pojedinačna udruženja naš zadatak je privući što veći broj ljudi s dijabetesom u udruženja i raditi na edukaciji o dijabetesu. Kao što slogan ovog samita kaže „Šansa za promjenu“ mora početi od svih nas pojedinačno te je prenijeti na sve građane ovog društva. 
 
Sve podjele kojima smo podložni u BiH i sve razlike treba staviti na jednu stranu i otpočeti našu borbu za boljitak svih dijabetičara pogotovo djece s dijabetesom. 
 
Šansa udruženja i asocijacija iz BiH jesu europski projekti za koje treba imati dovoljno snage, volje i znanja kako bi se implementirali na pacijente s dijabetesom u Bosni i Hercegovini. Želimo naglasiti da je Udruga dijabetičara iz HNŽ/K „Insula“ ostvarila odličan kontakt s čelnim ljudima iz IDF-a te na taj način otvorila mogućnosti u svom radu. Ovo ćemo shvatiti kao početak nečeg većeg i boljeg za Bosni i Hercegovinu - poručili su iz mostarske udruge dijabetičara Insula.