Podijeli članak

Neugodno iskustvo s prometom i zakonom u Gradu Mostaru odlučio je ispričati jedan naš čitatelj, koji je želio ostati anoniman, te time skrenuti pozornost na vladavinu apsurda u gradu na Neretvi. Kako priča za Pogled.ba, kretao se svojim vozilom iz pravca hotela Ero prema Centru II u Ulici dr. Ante Starčevića te dolaskom na križanje s Crnom ulicom u njega udara drugo vozilo.

"Vozio sam pravo od Ere prema Centru II, drugi automobil izlazi iz Crne ulice desno, kod Bome, te udara u mene. Iako sam ga pokušavao izbjeći, vozač je udario izravno u mene ne gledajući promet. Policija je stigla na lice mjesta, izvršila očevid te u zapisniku prvo nelogično nacrtaju kako su ove dvije ulice iste širine, što su ispravili nakon moje žalbe. Nakon toga na kućnu adresu dolazi mi kazna s Općinskog suda u Mostaru da sam kriv jer nisam poštivao pravilo desne strane, odnosno da nisam propustio vozilo uslijed čega je došlo do prometne nesreće te nastanka materijalne štete", ispričao nam je čitatelj.

'Fascinantno je da je Ante Starčević jednak s Crnom ulicom'

Prema njegovim riječima, u Crnoj ulici nitko ne živi, tj. niti jedna osoba nema adresu u njoj, a što je zanimljivo, u njoj se nalazi i nekoliko odvjetničkih ureda.
"Crna ulica nije označena bilo kakvim prometnim znakom - ni vodoravnim ni okomitim. Čak ne zadovoljava, odnosno ne može se smatrati, gledajući zakon definiciju puta. A raskrižje je u biti križanje dvaju puteva. Iako je ona kategorizacijom jednaka Ulici dr. Ante Starčevića, što je besmisleno. Naprosto je fascinantno da je Ante Starčević jednak s Crnom ulicom", naglašava naš čitatelj.

Kako ističe, potom se žalio Općinskom sudu gdje su potvrdili da je kriv jer je postupio suprotno odredbi Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH te na Županijskom sudu na kojem su rekli kako se žalba odbacuje kao neosnovana te se potvrđuje rješenje prvostupanjskog organa - kazna od nekoliko stotina maraka plus sudski troškovi.

Osiguranje ipak isplatilo štetu

Kaže kako je jedina sreća u svemu da je osiguranje ipak isplatilo štetu na automobilu jer se nekako uspio nagoditi s njima.

"Osiguranje sam rješavao u tijeku prvog postupka i prvo nisu htjeli isplatiti. Ja sam njima zaprijetio tužbom jer ne prihvaćam odgovornost, da sam na sudu i vodim proces, onda su oni prihvatili nagodbu. S osiguranjem sam se nagodio i ono mi je pokrilo štetu od nekoliko tisuća maraka, dok drugi vozač nije imao štete skoro nikako".

Prema neslužbenim navodima odvjetničkih krugova u Mostaru doznali smo da ovaj slučaj itekako ima logike, ali da se tu zakonski teško što više može učiniti.

"Vjerujem da se može uraditi i to iz jednog razloga: da ulice nisu iste kategorizacije, a ja sporim da je kategorizacija urađena apsolutno izvan zakona, jer ne može ono biti javni put nikako, ne zadovoljava kriterij javnog puta", ističe naš čitatelj.

Tko je odgovoran za prometne znakove u gradu?

Čitatelj nam također kaže da nije uspio utvrditi ni tko je u potpunosti odgovoran za puteve i prometne znakove u gradu: je li to Urbanizam Grada Mostara, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija (FMPiK), JP Ceste FBiH ili Ceste d.d. Mostar...

"Tužba bi najvjerojatnije bila trošenje vremena i novaca, rekli su mi mostarski odvjetnici, ali ja sam uvjeren da bi se to moglo dobiti jer je pravda na mojoj strani. Mogao sam se žaliti i na drugi, veći stupanj, ali bi Vrhovni sud Federacije to odbacio jer se navodno ne bavi po njima minornim stvarima", naglašava za Pogled.ba.

Sve veće sporedne ulice pored imaju znak STOP

Također, kako ističe, jako je važno spomenuti da obližnja ulica kod Vodovoda Mostar sadrži znak STOP te se isto uključuje na Starčevićevu ulicu, kao i sve sporedne ulice pored, a ova mnogo manja Crna ulica nema nikakvih znakova i navodno nosi istu važnost, što je po njemu apsurdno.

"Na kraju bih još jednom apelirao javnost na opasnost te nedostatak prometnih znakova i signalizacije, jer onaj tko nije iz Mostara uopće ne može ni znati da postoji skretanje prema Crnoj ulici koja ima dva izlaza bez ikakvih znakova te time predstavlja veliku opasnost za promet!" poručio je za kraj naš čitatelj.

D.M.