Podijeli članak

Hrabrost je vrlina, posebno ako se iskaže u pravom trenutku, a Đenan Mahić bio je hrabar najstrašnijeg dana svog života. Mahić je za hrabrost iskazanu 22. listopada 2015. godine, dok je bio ravnatelj osnovne škole u švedskom Trollhattanu, odlikovan medaljom za hrabrost.

Tog dana je pomahnitali 21-godišnjak Anton Lundin Pettersson naoružan mačem i odjeven kao Darth Vader krenuo u svoj smrtonosni pohod hodnicima Mahićeve škole ubijajući sve pred sobom. Zahvaljujući prisebnosti i požrtvovanosti ovog Mostarca krvavi epilog zaustavio se na brojci tri. 

"Dok su drugi zvali policiju, ja sam razmišljao samo o djeci i kolegama, trčao sam hodnicima upozoravajući na opasnost koja prijeti svima nama. Zaključavao sam djecu i nastavnike u dijelove škole do kojih napadač nije mogao doći, govorio da ne izlaze nigdje. Bio sam priseban u vrijeme velike panike i kaosa, tih osam minuta dok policija nije došla", prisjetio se Đenan dana koji je obilježio njegov život. 

Trollhattan je grad u Švedskoj s brojnom migrantskom populacijom, a dvojica ubijenih bili su porijeklom iz Iraka i Somalije. Napadač je u školu ušao maskiran, a mnogi su vjerovali da je povod nadolazeća Noć vještica. Između stravičnih ubojstava Petterson je znao stati da se fotografira s djecom koja nisu shvaćala što se događa. 

"Kad je sve prošlo najteže je bilo nastaviti raditi, prebroditi s kolegama, djecom i njihovim roditeljima strah koji je od šoka nastupao tek kasnije. Nisam uzeo niti jedan slobodan dan, krenuo sam raditi i nanovo uzdizati tu školu u koju su većinom išli stranci", priča Đenan za Klix.ba nakon četiri godine živo i jasno kao da se to dogodilo jučer. 

Zločin Antona Lundina Petterssona za motiv je imao rasizam, a okarakteriziran je kao zločin iz mržnje. Na drugoj strani ovog krvavog pira bio je jedan Mostarac, ali i godinama poslije dok se švedsko društvo suočavalo s posljedicama jednog od najtežih dana u svojoj povijesti. 

"Gledao sam djecu u smrtnom hropcu, napadača koji s mačem hoda kat ispod mene, krvave hodnike i svoju školu kao mjesto najstrašnijeg zločina. Trebalo je to sve proći i raditi s ljudima na oporavku, fizičkom i psihičkom. Nakon toga sam prvi put vidio neku školu u Švedskoj zaključanu i sa stražarima, a uvijek su sve otvorene, što simbolizira otvorenost društva", kazao je. 

Zbog prisebnosti i srčanosti tog dana Đenan Mahić odlikovan je medaljom za hrabrost, a primio ga je i švedski kralj. Mostarac, koji je zbog rata u svojoj prvoj domovini postao Šveđanin, bio je medijska zvijezda tih dana, a telefon mu nije prestao zvoniti. Dao je na stotine intervjua. 

"Nakon dvije i pol godine od zločina moja Kronan škola ponovo je ličila na onu prije tog nesretnog dana i ja sam mogao otići na drugi posao, znajući da smo stvari vratili na normalu. Danas sam koordinator za obrazovanje i kulturu cijele jedne komune i to mi je novi veliki izazov", kazao je Đenan. 

U svom rodnom gradu završava godišnji odmor, sređuje novi prostor za život, prisjeća se srednje škole prije nesretnog rata i metal bendova koje je osnivao u obje svoje domovine. U najtiražnijim švedskim novinama objavljuje društveno angažirane kolumne, sa suprugom i obitelji ima imanje s malom ergelom konja, u svemu je ostvaren i sretan. Đenan je bio velik kad je to bilo najpotrebnije.