Podijeli članak

Skokom bez aplauza sa Starog mosta, bacanjem cvijeća u Neretvu, mirnom šetnjom i evociranjem sjećanja Mostar je odao počast žrtvama Srebrenice i obilježio 25. godišnjicu genocida.

Sa Starog mosta u 11 sati i 7 minuta, skok bez aplauza u organizaciji Kluba skakača u vodu "Mostari" izveo je prvak skokova u kategoriji na noge Igor Kazić.

Glasnogovornik kluba skakača Saša Oručević je kazao kako taj klub na godišnjicu genocida u Srebrenici uradi ono najmanje i najviše što može svake godine.

"Skok bez aplauza je počast za sve žrtve genocida u Srebrenici. Skok se uvijek nagradi aplauzom sem u ovim tužnim trenucima. Mi na taj način, nama svojstven, odamo počast svim žrtvama genocida u Srebrenici, da se nikad ne zaboravi i da se nikada ne ponovi“, kazao je Oručević.

Podsjeća da se od završetka rata u Mostaru skok bez aplauza održava svake godine i da će tako ostati.

"Skakali smo s ostataka mosta, s obnovljenog mosta i ova tradicija neće prestati dok je mosta i skakača“, poručio je.

Prije skoka u Neretvu sa UNESO-ovog spomenika bačeni su ljiljani koji simboliziraju nevinost žrtava Srebrenice, te je održana mirna šetnja u kojoj su sudjelovali brojni građani.

Sa Starog mosta u Mostaru je poslana poruka cijelom svijetu da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti i da se nikada nikome ne smije ponoviti, te da se počinitelji genocida moraju kazniti, piše Klix.