Podijeli članak

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Bosne i Hercegovine dostižu rekordne brojke, ali najveći problem za proizvođače ovog slatkog rashlađujućeg povrća jest njihov plasman na tržište.

Uzgajivači i prodavači kažu kako najveći problem predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i to što iz uvoza stižu ogromne količine ove kulture na lokalno tržište, piše Večernji list BiH.

Ovo omiljeno povrće u ljetnim mjesecima mnogo se kupuje i u Mostaru, a prodavačica Ljilja iz naselja Rodoč kaže nam kako je ove godine prodaja slabija nego inače. Povoljna klima - Na samom početku sezone radimo najčešće s grčkom lubenicom jer se ona ranije može nabaviti.

Ali ubrzo bude i naših, domaćih, pa krenemo s njima, a nabavljamo ih u Bijeljini, tamo su velike plantaže - kaže nam Ljilja te nastavlja: - Ove je godine bila izuzetno povoljna klima za lubenice te je i prinos bio velik. Također, prosječna ovosezonska lubenica težila je oko 10 kilograma, što je mnogo. Zbog toga, a posebice zbog ove krize s pandemijom koronavirusa, prodaja je išla mnogo lošije nego prethodnih godina - kaže Ljilja. Također, napomenula je i to da prodaja lubenica gotovo svake godine traje do sredine listopada, ali da će ove godine prodaja prestati već u rujnu. - Vidite, svih ovih godina bilo je posla pa smo radili dulje. Sada posla više nema. Evo, ovo što ovdje vidite kad se proda, to je to.

Lubenice za nabaviti ima još puno, ali nema posla, prodaja slabo ide. Vjerojatno narod više nema novca, dosta ih je i otišlo, a dijaspora, koja inače najviše i kupuje, ove godine zbog koronavirusa nije došla. Ljudi imaju dosta problema, ne znaju što nas čeka sutra, hoće li ostati bez posla...

Evo, sada govore da nas čeka novi val zaraze koronavirusom, sve se sastalo - priča nam Ljilja. Od prodaje lubenica može se pristojno zaraditi, no to je jako težak posao. Prodavačica Ljilja kaže kako se njezina obitelj ovim poslom bavi više od 20 godina i kupci ih prepoznaju kao pouzdane prodavače. Vjeruju im, znaju da je kod njih kvalitetna roba. Vrhunska kvaliteta - Ubrzo ćemo se okrenuti drugim artiklima, sezona lubenice još malo pa je završena. Prodajemo uglavnom krumpir i luk, domaći, nevesinjski. Bude i jabuka, bijeloga luka...

Uglavnom, to je sve vrhunske kvalitete jer je domaće. Godinama imamo stalne kupce, znaju nas ljudi, vjeruju nam i zbog toga i kupuju kod nas - kazala nam je prodavačica Ljilja iz Rodoča.• Izvana većina lubenica izgleda isto, razlika je samo u veličini. Često su perfektna izgleda, ali on veoma lako može zavarati. Kupac stoga nerijetko pred sobom ima težak zadatak: kako odabrati dobru lubenicu. - Dio kojim leži na zemlji treba biti žut, ako je bijel, onda nije zrela. S druge strane, ako je prezrela, onda “tupo” zvoni kad je kuckate. Također, treba biti teška u skladu s veličinom jer ako nije, onda je šuplja iznutra, prezrela. Dakle, dobra lubenica je ona koja ima žuto dno, težinu u skladu s veličinom i da lijepo “odzvanja” kada je kuckate - dala nam je dragocjen savjet prodavačica Ljilja.