Podijeli članak

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović susreli se u Bruxellesu s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su zahvalili Mogherini na posvećenosti institucija EU procesu europskih integracija BiH, prenosi Fena.

Ponovili su opredjeljenje za postizanje punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Ovo opredjeljenje je potvrđeno usvajanjem Izjave o integraciji u EU na prvoj redovitoj sjednici Predsjedništva BiH.

Ovom izjavom Predsjedništvo BiH je potvrdilo opredijeljenost za ispunjavanje uvjeta za stjecanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji i za nastavak provedbi reformi u BiH.

Također, prva zajednička posjeta članova Predsjedništva BiH Bruxellesu je jasan znak da je glavna vanjsko-politička orijentacija BiH članstvo u EU.

Članovi Predsjedništva BiH su, također, informirali potpredsjednicu Europske komisije i visoku predstavnicu EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o političkoj situaciji u BiH i procesu konstituiranja vlasti na svim razinama.

Razgovarano je i o odnosima u regiji te zaključeno da je potrebno otvorena pitanja rješavati pregovorima bez dizanja tenzija.

Pozitivno Mišljenje Europske komisije (avis) i preporuka za dobivanje statusa zemlje kandidata u ovoj godini, predstavljala bi dodatan poticaj za ubrzanu provedbu reformskih procesa i otvorila jasniju perspektivu članstva BiH u EU, u korak sa zemljama regije, kazali su članovi Predsjedništva BiH.

Odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika su završeni, nadležne institucije u sklopu mehanizma koordinacije uskoro bi trebale završiti tehnički dio da bi ti odgovori službeno mogli biti dostavljeni Bruxellesu.

Visoka predstavnica Mogherini je istaknula podršku BiH na njenom europskom putu.

Kazala je da vlasti BiH trebaju žurno tražiti rješenja za aktualna pitanja u BiH - proces formiranja vlasti na svim razinama, odgovoriti na dodatna pitanja iz Upitnika EK, reforma izbornog zakona i socioekonomske reforme.

Podržala je članove Predsjedništva BiH da budu angažirani na traženju kompromisa oko aktualnih problema, te izrazila nadu da će mandat okončati pozitivnim vijestima za Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.