Podijeli članak

Idem s prijateljicom na kavu, zadnje je što je Lana Bijedić (19) iz Mostara rekla majci prošle nedjelje. Uporno ju je kasnije zvala na telefon, no Lana je već tad bila mrtva.

Kako piše Hercegovački portal, majka Nina, inače dekanica Fakulteta informacijskih tehnologija na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, dobila je njezinu prijateljicu, no ova joj je rekla kako se tog dana nisu trebale sastati. U obitelji je zavladala panika jer je Lana trebala i na vlak za Sarajevo, u kojemu je nedavno upisala fakultet.

Nestanak su prijavili policiji, koja je odmah pokrenula potragu. Najgore vijesti za roditelje stigle su u nedjelju uvečer, kad je Lanino beživotno tijelo pronašao ribar u rijeci Studenčici u mjestu Studenci nedaleko od Ljubuškog. Kako doznajemo od istražitelja, muškarac isprva nije znao na što je točno naletio. U okolici je bilo raznog smeća te je tijelo uspio nekako dovući do obale. Nazvao je policiju.

- U 18.35 sati dežurni u Policijskoj upravi Ljubuški zaprimio je telefonsku prijavu da je u mjestu Studenci, ispod nadvožnjaka u rijeci, uočeno beživotno tijelo - priopćili su iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije. Uz patrolu je do ribara stigla i Hitna pomoć.

S obzirom na zahtjevan teren, u pomoć su pozvali i Gorsku službu spašavanja iz Ljubuškog.

- Mi smo taman završili s vježbom oko 19 sati, kad smo dobili poziv. Ondje smo bili u roku od 20 minuta, no nismo smjeli izvaditi tijelo iz rijeke sve dok nije stigao vještak - rekao nam je Bruno Grgić iz GSS-a Ljubuški, koji je koordinirao akcijom.
Uz njega je bilo ukupno 12 spasilaca. Naime, uz samu rijeku je sagrađen zid visine 1,5 metra kako voda ne bi odnosila obalu ispod nadvožnjaka. Spasioci su se spustili u blato te su tijelo prebacili na suho do mrtvozornika i kriminalista. Kako neslužbeno doznajemo, od trenutka smrti je prošlo tek nekoliko sati jer tijelo 19-godišnjakinje nije bilo ukočeno.

Dok su je pregledavali, pišu policajci, uz nju su pronašli i njezine dokumente. Samo 10-ak metara od mjesta gdje su je izvukli navodno su zabilježili tragove borbe. Zbog mraka su morali prekinuti očevid te su ga nastavili u ponedjeljak. Češljali su teren ne bi li pronašli moguće nove dokaze tko je bio s Lanom. Prvi rezultati obdukcije u Mostaru pokazali su kako su joj našli hematome na glavi koji su nastali snažnim udarcima.

- Na vratu je bilo tragova gušenja te je imala rane na rukama i rebrima - rekao je za Federalnu novinsku agenciju Josip Aničić, županijski tužitelj Zapadnohercegovačke županije. Zasad nemaju tragova da je djevojka bila silovana te o svemu čekaju pismeni nalaz i mišljenje sudskih vještaka.

Aničić je potvrdio i kako su uz djevojku pronašli i njezin ugašeni mobitel. Poslali su ga na vještačenje u Sarajevo. Prema informacijama iz tužiteljstva, zasad nitko nije priveden i osumnjičen za ubojstvo.

Lanini poznanici ispričali su za Hercegovački kako je cijelo vrijeme prije nestanka bila ushićena zbog selidbe u Sarajevo. Ondje je navodno pronašla i stan. Nažalost, ne znaju kome se i kako mogla toliko zamjeriti da bi je ubio. Od Lane su se u ponedjeljak oprostili prijatelji i vodstvo njezine bivše Srednje građevinske škole iz Mostara.

- Jučer nas je tragičnom smrću napustila naša donedavna učenica Lana Bijedić. Zapamtili smo je kao posebnu, inteligentnu, kreativnu i iskrenu djevojku, zainteresiranu za mnoge teme o kojima njezini vršnjaci često i ne razmišljaju. U našoj školi i u našim srcima ostavila je traga svojom osobnošću. Osvajala je nagrade na natjecanjima iz engleskog jezika i kulturnog naslijeđa. U ime sjećanja na Lanu, u našoj školi danas su bili skraćeni satovi. Učenici su u tišini, svojim uzornim ponašanjem te razgovorom s profesorima i direktoricom, odali počast našoj Lani. Iskrena sućut obitelji preminule u ime svih učenika i zaposlenika - napisali su na stranicama škole.

Inače, Lana potječe iz obitelji Bijedić, kojoj je pripadao i pokojni političar i bliski suradnik Josipa Broza Tita - Džemal Bijedić, prenosi 24sata.