Podijeli članak

ŠK Zrinjski odrađuje drugi dio priprema na dobro znanom odredištu, terenima Sport Centra u Međugorju.

AU: B.B.

Trener Mladen Žižović sa svojim suradnicima priprema tim za skori početak prvenstva predviđen za početak kolovoza kada će Zrinjski na svom stadionu dočekati povratnika u Premijer Ligu, sarajevski Olimpik. Iza Plemića su tri pripremne utakmice, s također novim premijerligašem Krupom, prošlogodišnjim drugoplasiranim timom iz 2. HNL Croatiom iz Zmijavaca, te jučerašnja, sa susjednim NK GOŠK iz Gabele koji će i u ovoj sezoni biti jedan od pretendenata za povratak u elitni razred bh. nogometa.

Ono što se moglo vidjeti u ove tri utakmice, između ostalog je to da Zrinjski ima širinu i da će sasvim sigurno biti konkurentan za najviše ciljeve. No ono što nas je najviše oduševilo jeste činjenica da veliki dio te širine trenutno počiva na momcima iz vlastitog omladinskog pogona. Jučer su u prvom poluvremenu protiv iskusne ekipe iz Gabele u sastavu bili momci, točnije njih pet, koji su tek izašli iz juniora, a neki od njih i u narednoj sezoni mogu igrati za juniorski tim Plemića. Anes Mašić, Gabrijel Čoko, Ivan Bašić, Blaž Bošković i Josip Radoš jučer su pokazali da u njihovoj igri 'ima krvi' i da su već sada spremni za ozbiljniju rotaciju u Zrinjskom. Svakako, još je mnogo rada ispred ovih momaka, mnogo je posla dok se od njih istešu pravi igrači, no ovi momci su pokazali da se mostarski klub može osloniti na djecu koja su produkt kluba.

Zrinjski se proteklih 10 godina isprofilirao kao najbolji i najuspješniji klub u BiH i to ne može poreći nitko. Danas je HŠK Zrinjski kolektiv koji će u domaćim okvirima uvijek imati najviše ciljeve i tu se upravi kluba mora odati priznanje. No ne dati pravu, ozbiljniju prigodu ovim momcima, bio bi grijeh, a pomalo i suludo. S postepenim uvođenjem u seniorski nogomet i prilike koje svojim zalaganjem i talentom uvelike zaslužuju, ovi nogometaši bi sutra mogli postati klupske uzdanice a u skorijoj budućnosti kapitalci na kojima bi klub zaradio ozbiljan novac prodajom istih. Ponekad je dvosjekli mač pisati o mladim sportašima, provlačiti njihova imena često kroz medije, jer se takve stvari nerijetko i odraze na njihove karijere usljed velikih očekivanja koja se pojave skupa s tom pompom. No ovih pet momaka spomenut ćemo danas kao one koji zaslužuju šansu u šesterostrukom prvaku Bosne i Hercegovine. Mladi Ivan Bašić igrač je plemenitog kova, dečko koji već sada svojim znanjem zadivljuje i tko ga pogleda par puta, složit će se da ovaj dečko, još junior, ima nogomet u malom prstu. Anes Mašić je s dva pogotka naplatio promašaje iz Tomislavgrada i utakmice protiv Krupe, dokazao kako je al pari s igračima koji mu čine konkurenciju u vršku napada Plemića. Također, Gabrijel Čoko je na lijevom beku, mjestu gdje uz vratarsku poziciju u Zrinjskom vlada najpaklenija konkurencija, pokazao da može. I više od toga. Josip Radoš i Blaž Bošković također su imali poteza kojim su nas uvjerili da mogu biti budućnost mostarskog kluba. Iako pripreme još traju, već sada nije naodmet reći da su ovi mladići najveći dobitak Zrinjskog. Dokaz su da se i u omladinskim pogonima radi dobro i da kadeti i juniori u pravilu svake sezone završe jako visoko na ljestvicama omladinske PL BiH.

Ipak, ne treba čuditi ako ovi momci završe po posudbama, u klubovima koji se natječu u nižim ligama. Piše se da je povratak Mašića u GOŠK već gotova stvar, kao i odlazak Gabrijela Čoke u bijeljinski Radnik. Šuška se također da mladi Stočanin ima i odličnu ponudu jednog njemačkog velikana. Slična sudbina zasad teško da će zaobići i ostale spomenute nogometaše osim možda Ivana Bašića koji je još uvijek junior te će vrlo vjerojatno biti najveća uzdanica trenera Dalibora Cvitanovića.

Kako god da bude, dečki su pokazali da se na njih može računati i da će na svojim pozicijama biti puno bolja rješenja nego eventualno novi igrači sa strane koji nerijetko nisu nimalo kvalitetniji od domaćih igrača čije razvijanje po pravilu uguše.