Podijeli članak

Radišna, uporna i talentirana, tako se može ukratko opisati 16-godišnja rukometašica Tea Vučina iz Mostara koja svoj vrhunski sportski potencijal zadnjih godina pokazuje na austrijskim parketima.

 Od 2015. godine nastupa za Union APG Korneuburg i u zadnje četiri sezone jedno je od prepoznatljivih lica u austrijskom ženskom rukometu. Njezine vrhunske igre brzu su prepoznate u klubu, tako da je prošle sezone debitirala i za seniorsku ekipu koja nastupa u austrijskoj Bundesligi. U momčad se brzo uklopila, iako je najmlađa igračica. Od ove je godine članica stalne postave u kojoj, kao ljevoruka, svoje rukometne bravure pokazuje na poziciji desnog krila.

Njezin otac Ivica ističe da je rođena za tu poziciju s obzirom na njezinu brzinu tehniku i prodornost,

-  Od najmlađih dana je igrala je poziciji desnog krila i na toj poziciji najbolje pokazuje svoje umijeće - kazao je Tein otac koji je i sam bio rukometaš.

 Upravo ju je on upoznao s prvim rukometnim koracima, a sa 7 godina odveo ju je na trening HRK Zrinjski iz Mostara, s kojim je osvojila državni naslov u pionirskoj kategoriji.  U Zrinjskom je igrala sve do 2015. godine kada s obitelji seli u Austriju. Po dolasku ubrzo se upisala u klub u Korneuburgu kod Beča u kojem su odmah prepoznali njezin talent te su je od početka uvrštavali i u starije dobne selekcije. Odmah je počela igrati za starije selekcije U14 i U15,  a s 14 godina i za selekciju U16. U svim je selekcijama bila u prvoj postavi i bila jedan od najboljih strijelaca. U sezoni 2016/2017 sa selekcijom U15 osvaja prvo mjesto na prvenstvu Donje Austrije, a u završnici za prvaka Austrije drugo mjesto. U finalu je njezin momčad izgubila u utakmici protiv bečkog Atzgersdorfa  i to nakon dva produžetka.

 Tea priznaje da joj je taj poraz teško pao, ali i puno naučio te da nije pokleknula nakon njega već i dalje nastavila vrijedno trenirati.

Ona  je u idućoj sezoni, 2017/2018, opet igrala za tri selekcije, ovaj put za U15, U16 i U18.  Odigrala je preko 50 utakmica i dalje bila jedan od najboljih strijelaca svoje ekipe. Te je sezone sa selekcijom U16 osvojila drugo mjesto u Donjoj Austriji, odmah iza Hypa, a na završnici za prvaka Austrije osvaja 5. mjesto. U prošloj sezoni, s tek navršenih 16 godina, debitira za prvi tim koji igra u Bundesligi.

Tea kaže da je oduvijek voljela rukomet te da ga živi 24 sata na dan.

-  Na svakom treningu naučim nešto novo i postajem sve upornija. To mi daje poticaj za dalje. Ništa me ne može spriječiti da dođem na trening – kaže Tea, kojoj je san da svoj talent i igre prikaže na reprezentativnoj razini.

(Kroativ.at)