Podijeli članak

Autoceste Federacije izbjegavaju održati javnu raspravu o trasi koridora 5c južno od Mostara, odnosno na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj, kažu mještani nekoliko naselja i tvrde da im se zemljišta na kojima su im imanja nastoji nasilno oduzeti.

-Tko im je dozvolio da uđu u moje imanje? Tko je smio uopće ući? – pita Nura Stein.

Nura ne zna kad je i tko u njenu baštu zabio kolce koji, pretpostavlja, služe kao orijentir za buduću trasu autoputa kroz Kosor kraj Blagaja. Slično su iskustvo prošli i mještani susjednog Ortiješa.

-Došli su, postavili kolce, ušli su u naše zemljište, nitko nas ništa nije pitao. Ušli su bez našeg znanja – ističe mještanin Ortiješa Slavko Berberović za FTV.

Da se na jugu mostarske općine radi na eksproprijaciji zemljišta, potvrdili su nedavno i u samim Autocestama. Pozivajući se na odluku Vlade Federacije koja je na ovom području proglasila javni interes, za njih u pripremnim radnjama nema ništa sporno.

-Druga ekipa radi anketiranje i dosad smo uradili na desetine rješenja. Nitko nije rekao da će ići na sud, svi su potpisali – izjavio je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Međutim, Nura, Slavko i još mnoštvo njihovih susjeda u Kosoru, Malom Polju, Ortiješu i Hodbini zemljište ne daju. Već dugo upozoravaju da autoputu nije mjesto u ovom za poljoprivredu pogodnom kraju.

-Nama ne smeta autoput, smeta nam onuda kuda oni hoće, gdje nam je plodna zemlja, vinogradi, trešnje. Oni nam to oduzimaju, to je problem – poručuje Slavko.

-Dvadeset godina sam radio u međunarodnoj špediciji kao vozač. Nigdje nisam vidio da autoput ide kroz grad, a oni hoće autoput kroz Mostar – kaže mještanin Ortiješa Janko Crnogorac.

Inzistiraju na održavanju javne rasprave za koju kažu da je Autoceste odbijaju provesti; kontaktirali su i domaće i međunarodno pravosuđe, te kreditore ove dionice i poddionice, EBRD i EIB, od kojih su, kažu, dobili potvrdu da kreditne linije bez javne rasprave neće biti.

U Autocestama kažu: svi koji se na trasi autoputa nađu bit će adekvatno obeštećeni. Međutim, sugovornici su izričiti:

-Odavde ne idem i od ove zemlje ne dam jedan jedini centimetar. I odmah da vam kažem: ako bi došli strojevi, pod te strojeve ću leći i biti živi zid – poručuje Nura Stein.