Podijeli članak

Nogomet u svijetu je stao kao i promet, turizam i mnoge druge branše. Jedan od glavnih segmenata od kojih svjetski nogomet danas prihoduje novac je marketing ili turisti koji svakog vikenda posjećuju stadione i gradove iz kojih pojedini veliki klubovi dolaze.

AU: B.B.

Iz tog razloga za razgovor smo zamolili Mirzu Hadžića vlasnika web putničke agencije FootballTrips.Net, jedine agencije na ovim prostorima koja se bavi organizacijom putovanja na nogometne utakmice diljem svijeta.

-Prije svega moram naglasiti da agencije koje se bave ovim poslom u stranim zemljama bilježe velike gubitke i veliki broj njih mislim da neće preživjeti, iako svima želim od srca da opstanu. Veliki je novac u kasama klubova koji ni sami ne znaju što će se dalje događati, to su uglavnom novci od ulaznica. Mi kao tvrtka smo stabilni jer nismo imali unaprijed ugovorenih putovanja, na vrijeme smo vidjeli kuda ide priča o pandemiji pa smo prekinuli sve reklame i oglašavanja koja smo imali za prikazivanje na internetu i prestali prodavati putovanja. Postojimo nešto manje od godine dana, pa kod nas potražnja i nije bila tako velika. Na samom startu sam želio iskoristiti svoje menadžersko iskustvo, pa sam odlučio agenciju graditi postupno, na svakom prodanom aranžmanu, na svakom klijentu posebno. Ljudi se obično zalete pa ulože ogroman novac u poslovne prostore, imovinu i reklamu. Mi smo krenuli „iz garaže“ i jedino gdje novac ulažemo je marketing.“

Ljubitelji nogometa s nestrpljenjem očekuju kraj pandemije i nastavak svakodnevnog života i nogometnih liga. Što vi mislite kako će sve izgledati kad se ovo završi?

„Pa pratimo razvoj situacija po pojedinim ligama koje nudimo inače kroz aranžmane. Vjerujem da će se ova sezona završiti bez publike i nadam se da ćemo već od sljedeće sezone moći nazočiti utakmicama.“

Za kraj koja je vaša poruka sugrađanima za vrijeme korona virusa?

„Želio bih prije svega apelirati na ljude da se ne okupljaju u velikom broju, možda smo kao društvo slabašni, ali svi skupa koronu još uvijek možemo pobjediti uz minimalne gubitke. Inače preporučujem da se okrenu sportu, edukaciji, unapređivanju svojih poslova i sposobnosti. Inače govorim češki jezik pa sam pročitao dobar savjet jednog njihovog psihologa koji kaže „vrijeme je za životnu inventuru“.