Podijeli članak

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je kako vlasti te zemlje ni pod kakvim uvjetima neće dopustiti da ona postane hot-spot za ilegalne migrante koji pristiži iz pravca Srbije i Crne Gore u nastojanju da nastave put k zapadnoj Europi dodajući kako je takvu poruku prenio i predstavnicima Europske komisije na pregovorima o ovom pitanju vođenim u srijedu u Bruxellesu. 

"Rekao sam, nekoliko puta, da mi ni po koju cijenu ne želimo biti hot-spot država gdje će migranti dolaziti, a da se drugdje postavljaju jaki bedemi. Izrazio sam spremnost da se naša zemlja postavi spram migracija kao prema humanitarnom problemu. Moj dojam je da EU još uvijek nema odgovor i rješenje za migrantsku krizu i uvjeren sam da će problem potrajati", kazao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Istaknuo je kako nitko iz BiH predstavnicima Europske komisije nije nudio nikakve nove lokacije za smještaj izbjeglica, a jedina koja je spomenuta bila je Vučijak kod Bihaća za koju u tijelima Unije drže da je neprikladna za privremeni boravak migranata te traže da se ona izmjesti.

"Nikoga u EU nije briga gdje će biti prihvatni centri u BiH"

Ministar sigurnosti BiH tvrdi kako nikoga u tijelima EU ne zanima gdje će biti prihvatni centri u BiH, a inzistiraju samo na tome da u njima postoje pristojni uvjeti za smještaj.

Mektić je kazao i kako je konkretni zahtjev EU-a da se u BiH konačno uspostavi učinkovito operativno tijelo koje može kontrolirati proces migracija što sada nije slučaj, prenosi Hina.

Najavio je kako će stoga osobno pokrenuti postupak preustroja operativnog stožera zaduženog za pitanje migracija i nastojati ga pretvoriti u tijelo koje će moći donositi i provoditi odluke.

"To je sada poput nekog savjetodavnog tijela u kojemu se nešto analizira i konstatira, ali se ne donose odluke", kazao je Mektić.

On nije naveo konkretne pokazatelje o trenutačnom broju ilegalnih migranata BiH, no iz Delegacije EU-a u Sarajevu u srijedu su objavili procjenu kako je u toj zemlji sada oko 7600 takvih osoba od čega ih je nešto više od 4000 tisuće u privremenim prihvatnim centrima, djelomice u okolici Sarajeva, ali najvećim dijelom na području Unsko-sanske županije.