Podijeli članak

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac istaknuo je prilikom današnje posjete tvrtci "SIK" u Mostaru da je posebna obveza ovog ministarstva pomoći tvrtkama koje se bave izvoznim djelatnostima.

SIK je specijalizirana tvrtka za zavarivanje i strojnu obradu i djeluje u 12 industrijskih oblasti.

Košarac je naglasio kako u "SIK"-u radi oko 200 radnika iz FBiH i iz Republike Srpske, da je prosječna plaća 1.700 KM i da svi imaju iste uvjete rada.

"Ova tvrtka je 100 posto okrenuta prema izvozu. Obveza je ovoga ministarstva da posebnu pažnju posveti tvrtkama koje se bave izvoznim djelatnostima, odnosno proizvodnjom i izvozom", rekao je Košarac.

On je istaknuo kako trgovinski promet ove tvrtke iznosi oko 20 milijuna KM što govori dovoljno o tome da institucije nadležne za vanjskotrgovinski promet moraju imati poseban osjećaj za njih, koristeći pozitivne zakonske propise.

SIK je, dodao je Košarac, kao i brojne druge tvrtke, imala više zahtjeva za određenu vrstu olakšica.

"Vjerujem da ćemo moći odgovoriti ovoj i drugim tvrtkama koje imaju zahtjeve i da time dodatno potaknemo domaću proizvodnju i omogućimo što veći vanjskotrgovinski promet izvozno okrenutih tvrtki", naglasio je Košarac.

On je podsjetio kako se po preuzimanju mandata odlučio sa svojim kabinetom i na preporuke predsjedavajućeg Vijeća ministara da značajan dio svog vremena provede na terenu.

Zaključio je kako je to izuzetno važno s obzirom na činjenicu da je značajno sagledati sve poteškoće sa kojima se susreću ljudi angažirani u realnom sektoru.

"Sa tog stajališta, a cijeneći karakter tvrtke SIK i njenu poslovnu politiku, došao sam da razgovaramo o novim razvojnim planovima sa jedne strane, a sa druge da na odgovarajući način saznamo više informacije o tome kako pandemija virusa korona utiče na ovu granu gospodarstva", rekao je Košarac.

Menadžer SIK-a Denis Delić rekao je kako je ministar iskazao spremnost da pomogne tvrtku u suspenziji određenih tarifnih brojeva što će im pomoći da budu konkurentniji u odnosu na tvrtke iz Češke, Poljske...

"S obzirom na krizu, ovu sada, ali i onu koja se prije nekoliko godina dogodila u industriji automobila, važno nam je da postignemo uštede. Apsolutno smo zadovoljni podrškom Ministarstva. Imali smo u bližoj prošlosti i uvoz strojeva na koje nismo platili carinu", rekao je Delić.

Osim Košarca, u posjeti SIK-u bila je i zamjenik ministra Ljiljana Lovrić, a zajedno su obišli i proizvodne pogone, te razgovarali sa radnicima.