Podijeli članak

Multinacionalna firma WAQT Trade LLC sa sjedištem u Dubaiju poslala je prije nekoliko dana na adresu Vlade FBiH pismo namjere u kojem je iskazala interes za kupovinu većinskog vlasništva nad mostarskim Aluminijem, kompanijom koja je zbog enormnih dugova pred gašenjem, objavio je danas Dnevni avaz

Kako navodi Avaz, ova firma do sada je uložila 14,6 milijardi dolara u više državnih i nacionalnih projekata u svijetu, a za danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu zakazan i sastanak čelnika ove firme s premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energije Nerminom Džindićem, na kojem će predstaviti plan ulaganja.

U pismu namjere istaknuto je da ova firma želi kupiti cjelokupan dio koji je u vlasništvu Vlade BiH (44 posto) i malih dioničara (12 posto), što je ukupno 56 posto vlasništva, čime bi imali većinu da odlučuju o svim daljnjim potezima. 

Ova multimilijarderska firma, kako je istaknuto u pismu namjere, želi zadržati sve uposlenike i povećati dugoročnu proizvodnju na 300.000 metričkih tona sirovine, jer ima veliko iskustvo u proizvodnji aluminija. 

''Veoma smo zainteresirani za kupovinu Aluminija Mostar, jer smo prepoznali nekoliko konkurentnih prednosti. Naročito želimo istaći geografsku poziciju, nisku stopu poreza na dobit, kvalificiranu radnu snagu, kao i konkurentu cijenu rada, ali i nepostojeću obvezu uvoza sirovina i slobodni trgovinski sporazum s EU, što ovu firmu čini savršenom za naš portfelj'' navedeno je, između ostalog, u pismu. 

čelnici ove firme navode da imaju i veliki savjetodavni tim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s minimalno 25 godina iskustva u redukcijskim procesima, procesima lijevanja, proizvodnji anoda, financijama, ali i procesu kontrole i upravljanja ljudskim resursima. 

''Plan nam je i da povećamo razinu zaposlenosti putem novih proizvodnih linija za polugotove i gotove proizvode'', istaknuto je pismu, tvrdi Avaz.

U pismu namjere navedeno je da čelnici ove firme imaju radno iskustvo u oblasti aluminija. Njihov predstavnik Said el-Mazrui obnašao je direktorske pozicije u Emirates Global Aluminiumu, ali i Aluminium Dubai Companyju i Emirates Nuelear Energy Corporationu. 

Inače, Emirates Global Aluminium četvrti je najveći globalni proizvođač aluminija s godišnjom proizvodnjom od 2,5 milijuna tona, pišu sarajevske novine.

Podsjećamo, uprava mostarskog poduzeća objavila je kako nema spasa te da će se, osim ako se ne dogodi neko čudo, Aluminij biti ugašen prve minute u subotu.