Podijeli članak

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u petak iz Maribora da će raspisati izbore i postupiti u skladu sa zakonom kad se u ponedjeljak raspusti Sabor, ali i naglasio kako će probati spriječiti da se izbori održe u vrijeme kada je dosta Hrvata u inozemstvu.

Sabor nije raspušten. Ako se većina raspusti u ponedjeljak postupit ću u skladu sa zakonom, rekao je predsjednik Hrvatske kojemu je Vlada kao moguće datume održavanja izbora navela 21. ili 28. lipnja, odnosno 5. ili 12. srpnja.

Dodao je kako mu se premijer Andrej Plenković javio prije nego što je obavijestio javnost o namjeri vladajuće većine da se u ponedjeljak raspusti Hrvatski sabor.

Premijera je, kaže, pitao ima li ikakvih preferencija o datumu izbora, a Plenković mu je rekao da nema nikakvih.

Milanović ističe kako će svjesno probati spriječiti da se izbori održe u vrijeme kad je dosta Hrvata u inozemstvu, kao što je to bio slučaj za vrijeme predsjedničkih izbora 5. siječnja, u vrijeme kada građani odlaze na skijanje.

Premijer Hrvatske je u četvrtak nakon sastanka s predstavnicima koalicijskih partnera najavio da će se Hrvatski sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja.