Podijeli članak

Nakon skandala s navodnim neosnovanim odobrenjima azila u Uredu za migracije i izbjeglice u Bremenu, njemačko ministarstvo unutarnjih poslova provjerava još 13 poslovnica Saveznog ureda za migraciju i izbjeglice (BAMF), javlja dnevnik Bild am Sonntag.
 
"Rad ovih podružnica bit će naknadno provjeren jer u usporedbi s ostalim ispostavama BAMF-a postoje jake oscilacije u broju priznatih ili odbijenih zahtjeva za azilom", piše Bild am Sonntag pozivajući se na izvore u Ministarstvu unutarnjih poslova.
 
Kako nadalje prenose mediji, novi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer u međuvremenu je smijenio voditelja odjela za pitanja azila unutar BAMF-a.
 
Zahtjevi su se odobravali bez osnove
 
U travnju je u javnost izišla informacija da je bivša šefica bremenskog ogranka BAMF-a u 1200 slučaja odobrila zahtjev za azil, iako za to nisu postojale osnove. U međuvremenu se protiv nje i petero drugih djelatnika bremenske podružnice vodi istraga.
 
Šefica BAMF-a Jutta Cordt izjavila je da će provjera 18.000 pozitivnih odluka o azilu donesenih u Bremenu trajati tri mjeseca.
 
BAMF, prema pisanju dnevnika medijske grupe Funke, u idućem će se razdoblju usredotočiti na prevoditelje zbog čijih je nedostatnih kompetencija u prošlosti dolazilo do nepravilnosti u postupku priznavanja azila. Prevoditelji navodno nisu prolazili nikakve stručne ni sigurnosne kontrole pri zapošljavanju.
 
Azil dobili i džihadisti?
 
Der Spiegel u svom najnovijem broju govori i o tomu da su u bremenskoj ispostavi BAMF-a azil dobile i osobe koje se dovodi u vezi u džihadističkom skupinom tzv. Islamskom državom, a u jednom slučaju i osoba koja se bavila krijumčarenjem izbjeglica u Europu.
 
Liberalno-demokratska stranka (FDP) traži formiranje parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi trebalo rasvijetliti pozadinu bremenskog skandala i utvrditi do koje mjere je ministarstvo unutarnjih poslova bilo upoznato s nepravilnostima.
 
Novi ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je kao jedan od glavnih zadataka svog mandata naveo stroži odnos prema lažnim podnositeljima zahtjeva za azilom kao i sustavnije protjerivanje osoba kojima je zahtjev za azil odbijen, prenosi Hina.