Podijeli članak

Očajni migranti koji već dva tjedna na spasilačkom brodu kod obale Italije čekaju dozvolu za pristajanje skočili su u more i zaplivali prema obali, javlja Sky News, koji je objavio i snimku incidenta.

Sky News navodi kako su četiri migranta navukla prsluke za spašavanje i skočila u more u očajničkom pokušaju da se domognu talijanskog tla. Za njima su odmah skočila dva člana posade spasilačkog broda te su ih vratili na brod, piše Index.hr

"Ekstremna humanitarna hitnost"

Incident se dogodio nakon što je skupina Otvorene ruke, koja kontrolira spasilački brod, upozorila na "ekstremnu humanitarnu hitnu situaciju". Naime, na brodu se nalazi 107 migranata koji su spašeni nedaleko od Libije prije dva tjedna. Brod je usidren kod talijanskog otoka Lampeduse te već tjednima neuspješno pokušava dobiti dozvolu za pristanak.

Španjolska humanitarna organizacija koja upravlja brodom za spašavanje migranata odbila je ponudu Španjolske da uplovi u Algeciras, nakon što mu je Italija odbila dati pristanište, tvrdeći kako je situacija hitna za oko stotinu ljudi na plovilu. 

Brod Open Arms (Otvorene ruke) spasio je većinom afričke migrante kod obale Libije u posljednja dva tjedna, a od tada čekaju dopuštenje da se iskrcaju na talijanski otočić Lampedusu. 

Salvini jučer popustio, ali samo djelomično

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini naredio je svojim službenicima da im to ne dopuste, iako je u subotu djelomično popustio, dopustivši da se iskrca 27 maloljetnika. Otkrio je kako je na to pristao samo zbog insistiranja talijanskog premijera Giuseppea Contea. 

Humanitarni brodovi većim dijelom više ne plove Mediteranom od prošle godine zbog strožih kontrola vlada i komplikacija s pronalaskom luka za iskrcavanje. 

"Španjolska uvijek djeluje po pitanju humanitarnih situacija. Potrebno je uspostaviti redovno europsko rješenje za podršku koje će se s izazovom migracija nositi u skladu s europskim vrijednostima napretka i humanizma", napisao je na Twitteru vršitelj dužnosti španjolskog premijera Pedro Sanchez. 

No Open Arms je objavio kako ne može doći u Španjolsku jer bi to putovanje trajalo predugo i njime bi se riskiralo zdravstveno stanje migranata. 

"Mi smo u stanju ekstremne humanitarne hitnosti. Potrebno im je iskrcavanje", kazala je glasnogovornica broda. 

"Nezamislivo je da plovimo šest dana. Toliko bi nam sad trebalo da stignemo u Algeciras", dodala je o tom gradu koji se nalazi pored Gibraltara.

Salvini: To su navodni maloljetnici i navodni izbjeglice koji bježe od navodnih ratova

Oscar Camps, direktor i osnivač te nevladine organizacije, na Twitteru je napisao da je situacija na brodu neizdrživa. 

Francuska, Njemačka, Rumunjska, Portugal, Španjolska i Luksemburg su ovaj tjedan objavili da će pomoći u premještaju migranata. Taj bi se scenarij proveo kad bi se migranti iskrcali u Algeciras, priopćila je španjolska vlada koja je kritizirala "nevjerojatan odgovor talijanskih vlasti", posebice Salvinija. 

Talijanski ministar pak optužuje Open Arms da laže o stanju migranata i tvrdi kako je liječnička inspekcija talijanskih vlasti u subotu pokazala da situacija na plovilu nije hitna. 

"Kazali su nam da na brodu ima bolesnih pa nisu bili bolesni. Kazali su nam da pustimo maloljetnike s broda pa je ispalo da mnogi od njih nisu bili maloljetnici. Provjerili smo hitnu situaciju i nije je bilo", rekao je Salvini. 

"To su navodni maloljetnici i navodni izbjeglice koji bježe od navodnih ratova", zaključio je.