Podijeli članak

Zbog velikog priliva migranta u posljednjih nekoliko tjdana, situacija na području Velike Kladuše sve je ozbiljnija, a u neposrednoj blizini grada, u naselju Polje, na obalama rijeke Kladušnice, migranti su formirali improvizovano šatorsko naselje u kojem borave.

Zbog toga su uznemirani mještani koji žive u spomenutom naselju, a prema riječima Adijana Ružnića, predsjednika Mjesne zajednice Polje, migranata trenutno u tom naselju ima više od lokalnog stanovništva.

„Prema našim procjenama ima oko 1000 stanovnika tog kampa i mještani su u strahu. Sve su češće provale, krađe, upadi u bašte kada migranti kradu povrće i slične situacije. Stjeće se dojam kako je policija nemoćna, obraćali smo se s ovim problemom vlastima na svim razinama, nitko ništa nije učinio. Situacija lako može eskalirati jer su građani ogorčeni“, ističe Ružnić.

Glasnogovornik MUP-a USŽ, Ale Šiljdedić, ističe kako broj migranata značajno nadilazi kapacitete postojećih prihvatnih centara za njihov smještaj i da u takvoj situaciji policija ne može mnogo učiniti.

„Nažalost, mi se bavimo samo posljedicama i pokušavamo kako tako ugasiti požar. Policija nastoji sigurnosnu situaciju održati povoljnom, ali je najveći problem smještaj i ishrana migranata i to je humanitarni aspekt za koji policija nije zadužena“, istaknuo je Šiljdedić. Prema njegovim riječima svi policijski resursi, ljudski i materijalni, su gotovo na izmaku jer se procjenjuje da u ovome trenutku na području Unsko sanske županije boravi više od 7.000 migranata, od čega je tek njih oko 3.000 smješteno u migrantske centre.

Dodao je kako je, prema informacijama MUP-a USŽ, od početka ove godine na prostor USŽ došlo oko 17 000 migranata.