Podijeli članak

Migrant iz Pakistana D. A., kojem je Županijski sud u Bihaću izrekao odgojnu mjeru zbog silovanja djevojke s posebnim potrebama u prosincu prošle godine, zaražen je HIV-om i trenutačno je u bijegu iz Prihvatnog centra Delijaš u Hadžićima, gdje je bio smješten.

Medijima je sa Suda u Bihaću rečeno da se na ovom sudu vodio postupak protiv maloljetnog D. A. te da je pravomoćno okončan izricanjem odgojne mjere, a prema prijedlogu Tužiteljstva USŽ-a za kazneno djelo spolni odnos s nemoćnom osobom.

Sud je izdao rješenje za liječenje u koševskoj bolnici (KCUS). S KCUS-a ga je preuzela Služba za poslove sa strancima BiH iako nisu kontaktirali Sud po tom rješenju. Jer, ako nije više za hospitalizaciju, onda obavijestiš Sud. Onda Sud donosi drugo rješenje i to je to. On je iz bolnice u Sarajevu prebačen u Prihvatni centar Ušivak, odakle je pobjegao i ponovo se pojavio u Bihaću. U međuvremenu, dođe naredba za novu potragu za njim. Ponovo je lociran i obaviještena je Služba za poslove sa strancima. Kada su došli po njega, on nije bio u Prihvatnom centru, kaže izvor Avaza.