Podijeli članak

Tagovi

Danas se samo seronje i kukavice boje Srba. To je kao da se danas netko boji Venecijanaca, slikovito je rekao bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, prenosi N1.

Nadodao je kako pet posto Srba u Hrvatskoj ne može biti opasnost, a onda se dotakao pozitivnih stvari oko ovoliko uvjerljive pobjede HDZ-a i Andreja Plenkovića:

-Novi-stari premijer ne mora previše kalkulirati, sad može u vladu birati osobe koje su kompetentne i koje odgovaraju trenutku, ekonomskom i političkom. Dobro je da je ovako završilo, da premijer može preuzeti dogovornost, da ne mora više voditi računa o tome što će misliti njegov koalicijski partner.

Mesić je nadodao kako je pitanje zastupnika srpske manjine u Vladi strankama desnice bilo zapravo pitanje borbe za što veći kolač od budžeta, a onda je rekao kako je demokršćanstvo Franje Tuđmana zapravo mit:

-Tuđman je rekao da je Hrvatska nastala na civilizacijskoj podlozi kršćanstva, a ne na sadašnjoj podlozi ove ili one stranke - rekao je, a potom opisao jednu anegdotu još iz doba dok je Mesić bio blizak suradnik Tuđmanu.

-Jure Radić je na jednom sjednici predsjedništva s Tuđmanom nahvalio da je genijalno HDZ izgradio na državotvorstvu Ante Starčevića, na mirotvorstvu Stjepana Radića, na socijalnoj komponenti hrvatske ljevice. A da bi sad trebalo uvesti i četvrtu komponentu, a to je kršćanska demokracija - rekao je Mesić pa otkrio Tuđmanov odgovor:

-Tuđman je udario u stol i rekao: Nikada mi to više nemojte spominjati!

Tuđmanov je argument bio taj da je HSS Stjepana Radića imao 98 posto hrvatskih građana iza sebe nakon Prvog svjetskog rata, a Radić je po njemu bio veliki kritičar Crkve. Dotakao se i pozdrava 'Za dom spremni', a tezu da je to pozdrav manjeg dijela branitelja, HOS-a, nazvao je mitom:

-Ne, oni nisu pod tim oznakama poginuli. Nema niti jedne bitke koju je vodio HOS. Oni su dobili zadatak da pređu u HV ili da odu kući. Jedan dio je otišao kući, drugi je otišao u HV, a oni su ginuli kao hrvatski vojnici - rekao je Mesić za N1.

Dotakao se i izbora, a za poraz SDP-a okrivio je i loša sučeljavanja Davora Bernardića. Smatra da nije trebao donijeti papire koje građani ne mogu pročitati, a za Peđu Grbina je rekao da je vrhunski stručnjak i kompetentan čovjek, ali da predsjednik stranke mora biti i motivator.