Podijeli članak

Njemačka, s Angelom Merkel na čelu, od jučer predsjedava Europskom unijom, a vodi se motom „Zajedno za oporavak Europe“. Objavljen je i službeni program u kojem se konkretno govori o perspektivi pridruživanja zemalja zapadnog Balkana. 

Pregovarački okvir

- Pozivamo na vjerodostojnu perspektivu priključenja EU zemljama zapadnog Balkana. Njihovo približavanje je u interesu EU - stoji u dokumentu.

Preuzimanje Njemačke predsjedavanjem EU ulilo je nadu u BiH za bolje odnose s europskim zemljama.

- Teoretski predsjedavanje Njemačke Europskom unijom moglo bi biti pozitivno za BiH. Međutim, EU se trenutno nalazi u čudnoj fazi raslojavanja i ponovnog preslagivanja. Trenutno ne funkcionira na način kako je to bilo ranije, ne postoji jasan red u njihovim strukturama. Najbolje što se i za samu Uniju može desiti je da Njemačka preuzme kormilo - kazao je za „Avaz“ vanjskopolitički analitičar Zlatko Hadžidedić.  

Tvrdi da, kada je riječ o BiH, Njemačka nam je, uz Austriju, jedini prijatelj u EU.

- Pitam se je li to dovoljno - rekao je Hadžidedić.  

Formalno pitanje

Politički analitičar Adnan Huskić smatra, pak, da se ne može očekivati posebna pažnja našoj regiji u ovom periodu. 

- Ono što ćemo sigurno vidjeti u BiH je snažnije prisustvo Njemačke, ali ne znam može li to uopće značiti neku fundamentalnu promjenu. Ipak, ovo predsjedavanje traje samo šest mjeseci - istakao je Huskić.

Nije realno, kaže, očekivati da BiH dobije kandidatski status.

- Šta bi to trebalo da BiH isporuči u ovom periodu da bi dobila kandidatski status, ja ne znam. Pitanje statusa je formalno pitanje, odnosno to su formalni stupnjevi odnosa s EU, rekao bih suštinskog shvatanja naše uloge i nas od EU - zaključio je Huskić.

Zvizdić: Dokazani prijatelj BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić povodom ovoga oglasio se na Twitteru.

- Njemačka, dokazani prijatelj BiH, preuzima predsjedavanje EU. Ako uspijemo vratiti europsku energiju, angažiranost i napredak na putu EU integracija, kakav smo imali od 2015. do 2018., siguran sam da, uz europsko liderstvo kancelarke Angele Merkel, veliko iskustvo predsjednice EH Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i pomoć drugih prijatelja iz EU, možemo ostvariti progres i dobiti kandidatski status. Potrebno je istinsko opredjeljenje za EU - napisao je Zvizdić.