Podijeli članak

Sud BiH odredio je bivšem ministru sigurnosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću mjere zabrane iznošenja činjenica iz predmeta u kojem je optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme te zabranu kontaktiranja sa svjedocima.

Sud je na ovaj način uvažio žalbu Tužiteljstva BiH koje je u prijedlogu Sudu tražilo ove mjere, između ostalog, zbog činjenice da je optuženi u svojim istupima u vezi sa predmetom vrijeđao tužitelje, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 eura financirala Delegacija EU u BiH, piše Dnevni avaz. 

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u sudionici počinili kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju kaznenih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.