Podijeli članak

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije je osudilo upotrebu kemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini.

Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

"Vode Srpske" su već naložile da se uzme uzorak vode za kemijsku analizu.

"Upotreba kemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu 'cvjetanja rijeke, odnosno 'ukrinskom vodenom cvijetu', koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira", naveli su u Ministarstvu.

Kako su naveli, neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju kemikalije.

"Ministarstvo će do kraja inzistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinitelji ovakvog zagađenja rijeka", kažu u Ministarstvu.

Mediji su prenijeli kako je na "pjena partiju" na Ukrini bio i bivši ministar sigurnosti BiH i zastupnik u Zastupničkom domu BiH Dragan Mektić.