Podijeli članak

Nakon nekoliko spektakularnih bjegova iz zatvora i godina skrivanja, SAD je napokon uspio osuditi El Chapa i to doživotnom kaznom zatvora. Osim zatvorske kazne, naređeno mu je da američkim vlastima isplati 12,6 milijardi dolara, na koliko je procijenjeno njegovo bogatstvo proizašlo iz trgovine drogom. 

Dakako, i američki i meksički političari odmah su došli na brojne ideje kako bi se taj novac trebao potrošiti. Istaknuti republikanac iz Texasa, Ted Cruz, odmah je predložio da se cijeli iznos, do posljednjeg dolara, uloži u izgradnju neslavnog  tzv. Trumpovog zida, piše Daily Mail.  

S druge strane, meksički je predsjednik Andrés Manuel López Obrador iznio plan da iskoristi sve pravne alate kako bi se novac vratio meksičkom narodu 'kojemu novac i pripada'. 

Njegov je plan da 12,6 milijardi američkih dolara uloži u programe za iskorjenjivanje siromaštva koje je poprilično velik problem u Meksiku, zajedno s rasprostranjenim nasiljem najčešće povezanim s trgovinom droge. 

'Kazna El Chapu je nehumana'

Nakon što je zloglasni narkobos osuđen na doživotni zatvor, meksički je predsjednik kaznu nazvao 'nehumanom'. Naime, El Chapo je smješten u jedan od najgorih zatvora u SAD-u po pitanju životnih uvjeta.

"Kada te smjeste u takav zatvor, život više nije vrijedan življenja', rekao je Andrés Manuel López Obrador na konferenciji za javnost u utorak", javlja britanski Guardian

Pritom je naglasio da time ne želi umanjiti značaj svih života koji su izgubljeni zbog Guzmana te se još jednom obvezao na žestok obračun s kriminalom zbog kojeg je samo prošle godine 33 tisuće Meksikanaca izgubilo život. 

"Nama treba moralna reforma i društvo koje neće biti opsjednuto materijalnim. Nastavit ćemo raditi na boljem društvu uz vrijednosti koje neće biti utemeljene na akumuliranju materijalnih vrijednosti, novcu i luksuzu", zaključio je.