Podijeli članak

Istražitelji su saslušali veći broj svjedoka, uglavnom liječnika i drugih medicinskih radnika tijekom istrage koja se vodi protiv načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS Darka Golića, a njihovi iskazi potvrdili su da postoji osnovana sumnja da je u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS počinjeno teško krivično djelo, piše atvbl.com

Iskazi saslušanih svjedoka šokirali su i istražitelje na ovom slučaju.

"U pitanju su nemoralne radnje nad pacijentom, koji je duže vremensko razdoblje bio u stanju kome i smješten u UKC RS, a detalji što je točno ovom čovjeku radio osumnjičeni mogu se opisati riječima - klasično seksualno zlostavljanje", izjavio je izvor iz policije.

Dodaje da se šokantan slučaj odigrao tijekom noćnog dežurstva u UKC RS.

"Šokirani medicinski radnici odmah su obavijestili nadležne o onome što se događalo, nakon čega je obaviještena policija kojoj nije trebalo dugo da uhiti osumnjičenog", objasnio je izvor iz policije.

Golić je jučer odveden na saslušanje u Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka, gdje se, prema izjavi svog odvjetnika Jevte Jankovića, osumnjičeni branio šutnjom.

Iako su iz banjalučkog tužiteljstva naveli da će se službeno o ovom slučaju oglasiti tek danas, Jevto Janković, odvjetnik Golića, potvrdio je jučer nakon saslušanja u tužiteljstvu da će biti zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora protiv njegovog branjenika.

Janković je naveo da je obrana tražila mjere zabrane, te da je preklinjao tužitelja, ali da će pritvor ipak biti zatražen.

O pritvoru će odlučiti sudac za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjoj Luci nakon što sasluša Golića.

"Mi se uzdamo u materijalne dokaze, koji ne govore, ali ne lažu. Nas zanima ovaj dio što ne laže", objasnio je Janković.

Odvjetnik osumnjičenog istaknuo je da se Golić tijekom saslušanja kod tužitelja branio šutnjom, a onda je ipak otkrio dio njegove izjave.

"Rekao je da je sve uradio kako treba, da je spasio tog čovjeka i da nije uradio ono za što ga terete", izjavio je Janković.

Odvjetnik Janković je naveo da će svi biti šokirani kada se sazna „prava istina“.

Na pitanje tko bi želio da Goliću namjesti čitav slučaj, Janković je kratko odgovorio: “Vidjet ćete”.

Opisujući svog klijenta, odvjetnik je ispričao da je Golić čovjek s 35 godina radnog staža, od kojih je 10 godina bio rukovoditelj i “nije član režimske stranke”.

"Očekivao je najveću zahvalnost, jer je spasio život mladom čovjeku. Darko Golić je nakon 52 dana kome, prema vlastitoj tvrdnji, spasio život čovjeku i umjesto najveće zahvalnosti dobio je ovo. Ja kao čovjek, pa tek onda odvjetnik užasavam se od liječnika koji su zahvaljujući stranci postali stručni i pametni. Još je gora situacija u pravosuđu. Netko ovom ludilu mora stati u kraj", rekao je Janković.

Odvjetnik je zaključio da je osumnjičeni Darko Golić jedan od najstručnijih u svom poslu u regiji.

Brat osumnjičenog, Dragomir Golić, kratko je izjavio da je “pravda spora, ali dostižna”.

Glasnogovornica Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka Maja Đaković-Vidović jučer je izjavila da je osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “obljuba nad nemoćnim licem” proveden kod nadležnog tužitelja. 

"Nakon saslušanja tužitelj će odlučiti o eventualnom zahtjevu za jednomjesečnim pritvorom", dodala je glasnogovornica banjalučkog tužiteljstva, a odluka tužitelja trebala bi biti poznata danas.