Podijeli članak

Matea Brandalik je dvadesetdvogodišnjakinja iz Tuzle koja živi u Austriji gdje pohađa tri studija: Političke znanosti u Salzburgu, a Slavistiku i Orijentalistiku u Beču, prenosi BHRT.

U Europi se danas govori više od 250 jezika među kojima ima materinskih, useljeničkih i nekih manjih jezičnih zajednica. Da bi se poboljšala suradnja u društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj oblasti Europa je 2002. godine dala preporuku da svako dijete treba pored svog materinskog jezika naučiti i još dva strana jezika.

Osobe koje uče i govore više stranih jezika mogu mijenjati svoj pogled na svijet i time olakšati svakodnevicu, kako sebi, tako i drugim osobama u okruženju. Matea Brandalik iz Tuzle jedna je od takvih osoba.

Kaže da joj se ljubav prema jezicima javila u ranom djetinjstvu: "Ni sama ne pamtim te rane početke jer sam mnogo toga radila i učila nesvjesno. Usporedo sam učila engleski i španski pa sam sa samo osam godina odlično vladala i engleskim i španskim jezikom".

Ljubav prema učenju stranih jezika nastavila se razvijati kroz Mateino odrastanje, pa danas uči 19. strani jezik.

"Trenutno govorim: engleski, njemački, danski, talijanski, španski, francuski, rumunjski, portugalski, ruski, bjeloruski, češki, slovenački, arapski, turski, perzijski, novogrčki, makedonski i trenutno učim irski. Irski je jedan od jezika koje trenutno ne mogu povezati ni s jednim drugim, jer je sam po sebi specifičan, odnosno pripada grupi keltskih jezika pa jedino što može pomoći pri učenju irskog je ako znate škotski", objašnjava Matea.

Sad sam na kursu perzijskog jezika koji je B1 nivo, pa moj perzijski još nije tečan, odnosno mogu se sporazumjeti s ljudima kad su neke svakodnevne situacije u pitanju, ali ne bih mogla izvještavati o političkim događajima, naprimjer, dodaje Matea.

Ova mlada poliglotkinja kaže da joj se ponekad desi da pomiješa strane jezike kad je umorna ili ako je na nekoj konferenciji gdje ima ljudi iz mnogo drugih država. Puno jezika je naučila sama, kao primjerice španjolski i portugalski, ali je i pohađala tečajeve za neke druge jezike.

U pogledu jezika, najupečatljiviji dojam na ovu djevojku ostavili su bjeloruski i grčki jezik. "Vidim sebe, nekako, svugdje. Zaista bih mogla nastaviti svoj život i u Austriji i u Bjelorusiji i u Iranu. Voljela bih kada bi to bio Iran", kaže.