Podijeli članak

Tijekom protekle noći policijski službenici PS Gornji Vakuf-Uskoplje spriječili su napad na bankomat UniCredit banke, koji se nalazi u ulici Kralja Tomislava u općina Gornji Vakuf –Uskoplje.

Postupajući po akciji "Bankomat“, koji je zavedena na nivou Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona, policijska patrola Gornji Vakuf – Uskoplje su vršili obilazak bankomata u ulici Kralja Tomislava gdje su uočili putničko vozilo, tamnije boje iz kojeg su izašle tri maskirane osobe.

Tom prilikom oni su nasprejali sigurnosne kamere na banci, kao i trgovini koja se nalazi u blizini banke. Preventivnim radom policijske patrole, navedene osobe su spriječene u daljnjem napadu na bankomat, odakle su se udaljile u nepoznatom pravcu.

O navedenom događaju upoznate su sve raspoložive policijske patrole, koje su odmah upućene u pretragu užeg i šireg gradskog područja, kao i sve susjedne policijske postaje, u cilju pronalaska predmetnog vozila i osoba, prenosi Klix.

Da se radi o aktualnoj problematici, govori i činjenica da su u tijeku 2019. godine na području SBK izvršena četiri napada na bankomate, i to u Bugojnu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Novom Travniku i Kreševu, kojom prilikom je pričinjena znatna materijalna šteta. Također, ovi oblici kriminaliteta su prisutni i na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Službenici policije kontinuirano provode pojačane planske aktivnosti u koordinaciji s drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, u cilju pronalaska i hvatanja počinitelja ovih kaznenih djela.

MUP SBK moli građane da ako imaju bilo kakve informacije koje bi pomogle u suzbijanju i sprečavanju ove negativne pojave, da se obrate u najbližu policijsku postaju, pozivom na besplatni telefonski broj 122.